ZAKOŃCZYŁY SIĘ VIII MALOPOLSKIE TARGI ŻYWNOŚCI „ZASMAKUJ Z URK” ORAZ XXIV MAŁOPOLSKA GIEŁDA AGROTURYSTYCZNA
Tłumy osób w miniony weekend odwiedziły Uniwersytet Rolniczy na odbywających się VIII Małopolskich Targach Żywności „Zasmakuj z URK” oraz XXIV Małopolskiej Giełdzie Agroturystycznej. Swoje produkty na stoiskach prezentowało 80 wystawców. Gospodarzem wydarzenia był JM Rektor URK, dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK.
W uroczystym otwarciu wydarzenia udział wzięli: Kazimierz Gołojuch- Poseł na Sejm Rzeczpospolitej Polskiej, Łukasz Kmita – Wojewoda Małopolski, Łukasz Smółka – Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, Adam Korta – Starosta Bocheński, Jolanta Brudnik- Dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie, Dominik Pasek – Dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Tomasz Kuśnierek – Zastępca Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Izabela Stefańczyk – Zastępca Dyrektora Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (oddział w Krakowie), Tadeusz Zaremba - Prezes Krakowskiego Parku Technologicznego, Michał Goś – Zastępca Dyrektora ds. Gospodarki Leśnej, dr Mirosław Boruta – Zastępca Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Stanisław Gibała – Zastępca Dyrektora Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (oddział w Krakowie), dr Ewa Wiercińska – Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Krakowie, Agnieszka Seweryn – Kierownik Oddziału Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia, Ryszard Czaicki – Prezes Zarządu Małopolskiej Izby Rolniczej, Gabriela Puszko- Dyrektor Biura Instytutu Rozwoju Obszarów Wiejskich, Paweł Żaba – Zastępca Małopolskiego Komendanta Wojewódzkiego Państwowej Straży Pożarnej, Piotr Kempf- Dyrektor Zarządu Zieleni Miejskiej, Krzysztof Kupiec – Wiceprzewodniczący Rady Powiatu Dąbrowskiego, Klemens Góral – Prezes Zarządu Galicyjskie Gospodarstwa Gościnne, prof. dr hab. inż. Andrzej Sechman – Prorektor ds. Współpracy z Zagranicą, prof. dr hab. inż. Stanisław Małek – Kierownik Katedry Ekologii i Hodowli Lasu i wielu innych znamienitych gości. Prowadzącym uroczyste otwarcie wydarzenia był dr inż. Michał Szanduła, Dyrektor Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego.
W tracie Targów nabyć można było smakowitą żywność tradycyjna i regionalną – m.in. miody, produkty pszczele, pierogi, wędliny, zioła, sery, wino, oleje, musztardy, soki, jabłka, gruszki, ocet, soki, suplementy diety, wyroby garmażeryjne, dania regionalne, chleby, przetwory warzywne,
zupy na zakwasie, mąki ekologiczne. Wydarzenie miało jak co roku charakter pikniku rodzinnego na otwartym powietrzu. Niewątpliwą atrakcję stanowiły bezpłatne porady żywieniowe, występy gminnych zespołów folklorystycznych, pokazy tańca, pokazy kulinarne, a także gry i zabawy dla najmłodszych.
W konkursie na najsympatyczniejszego wystawcę zwyciężyła Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Krakowie. Serdecznie gratulujemy!
Partnerem wydarzenia było Województwo Małopolskie.
Serdecznie dziękujemy wszystkim naszym patronom, partnerom, sponsorom i wystawcom!