Inwestycje współfinansowane ze środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej - w trakcie realizacji
Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności
W dniu 7 października 2019 r., w trakcie uroczystej inauguracji roku akademickiego, Jego Magnificencja Rektor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Prof. dr hab. inż. Włodzimierz Sady zawarł z Zarządem Województwa Małopolskiego umowę o dofinansowanie projektu: „Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności” w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 1 Gospodarka wiedzy, Działanie 1.1 Infrastruktura badawcza sektora nauki, z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Zakres projektu obejmuje budowę i kompleksowe wyposażenie budynku o łącznej pow. użytkowej 3100m2.
W ramach jednostki wydzielone zostaną dwa obszary działalności naukowej – gospodarczy – nakierowany na współpracę z przemysłem rolno-spożywczym i komercjalizację wyników innowacyjnych badań oraz niegospodarczy – zajmujący się badaniami własnymi.
Główne obszary działalności badawczo-rozwojowej Centrum:
- nowe innowacyjne technologie produkcji i przetwórstwa żywności, które umożliwiają poprawę wartości odżywczej żywności, eliminację składników szkodliwych/toksycznych i alergenów
- nowe systemy pakowania, magazynowania i badania jakości żywności
- żywność ekologiczna i regionalna
- produkty projektowane o określonych cechach żywieniowych i zdrowotnych z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb konsumenta (żywność funkcjonalna oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego,
- przetwarzanie odpadów pochodzących z przemysłu spożywczego.
W ramach Centrum będą działać następujące jednostki:
- w części gospodarczej znajdą się następujące zespoły laboratoryjne:
- Linia piekarsko-ciastkarska wraz z magazynem i młynem
- Minibrowar ze śrutownią, magazynem i leżakownią piw
- Linia mięsa wraz z magazynem oraz linia ryb
- Pracownia sensoryczna z przygotowalnią
- Laboratorium mikrobiologiczne
- Laboratorium analityczne
- Laboratorium technologii przetwarzania odpadów
- Pomieszczenia urządzeń modułowych
- Pracownia HPLC MS-MS.
- w części niegospodarczej znajdą się następujące zespoły laboratoryjne tj.:
- Bioreaktory
- Linia do produkcji soków, napojów i win z leżakownią win i magazynem
- Linia mleka z magazynem
- Pracownia gastronomiczna
- Pracownia nutrigenomiki
- Pracownia proteomiki
- Pracownia histologiczna
- Pracownia komórek pierwotnych
- Pracownia wysokospecjalistycznych technik analitycznych (Analizator zapachów),
- Laboratorium fizycznych modyfikacji
- Laboratorium suszarnicze i odzyskania substancji prozdrowotnych
- Laboratorium ekstruzji i tłoczenia
- Laboratorium sortowania, konfekcjonowania, pakowania i znakowania surowców i produktów
- Laboratorium przechowalnicze
- Laboratorium automatyzacji procesów technologicznych.
Oprócz linii pilotażowych wyposażenie laboratoriów w Centrum mają stanowić nowoczesne urządzenia analityczne pozwalające na dokładną, obiektywną i szybką analizę składu i właściwości produktów.
Oferta badawcza skierowana będzie do podmiotów działających w sektorze rolno-spożywczym, a zwłaszcza producentów i przetwórców:
- Żywności ogólnego przeznaczenia żywieniowego (piekarnie, mleczarnie, zakłady przetwórstwa mięsnego, owocowo-warzywnego, dodatków do żywności, browary przemysłowe, regionalne i rzemieślnicze, wytwórnie wyrobów bezglutenowych, zakłady utylizacji i zagospodarowania odpadów, gospodarstwa ogrodnicze, firmy produkujące surowce i produkty żywnościowe z opcją przechowywania, zakłady produkcji wyrobów ekstrudowanych, zakłady zielarskie, produkcji soków i koncentratów spożywczych, wszystkie inne zakłady, w których w procesie technologicznym występuje czynność pakowania i automatycznego sterowania i in.);
- Żywności funkcjonalnej;
- Żywności prozdrowotnej, przeznaczenia medycznego, dietetycznej;
- Suplementów diety;
- Żywności tzw. wygodnej;
- Żywności minimalnie przetworzonej, ekologicznej, tradycyjnej, regionalnej, oraz:
- Producentów opakowań i systemów pakowania
- Przedsiębiorców z branży gospodarki odpadami, zajmujący się procesami odzysku i recyklingu.
Planowany termin zakończenia realizacji projektu to 31 października 2022 r.
Łączna wartość projektu wynosi 65 428 300,79 zł, w tym dofinansowanie 39 933 878,77 zł.