plik svg - godło

Wyróżnienie dla Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w gali programu Polski Producent Żywności

23.12.2015

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie oraz Cukiernia Melba z Krzeszowic otrzymali wyróżnienie podczas dorocznej gali programu Polski Producent Żywności. Wyróżnienie zostało przyznane za wspólne opracowanie i wdrożenie do produkcji naturalnych, tradycyjnych lodów śmietankowych na bazie mleka i śmietany od krów rasy polska czerwona. Puchar i list gratulacyjny odebrali: Prodziekan Wydziału Technologii Żywności, kierownik Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych, prof. dr hab. inż. Jacek Domagała oraz współwłaściciel Cukierni Melba, Andrzej Mędrala. Wykorzystane w produkcji lodów śmietankowych mleko od krów rasy polska czerwona daje im łatwo wyczuwalny, charakterystyczny posmak. Jak powiedział Andrzej Mędrala, współwłaściciel cukierni Melba, planowane są dalsze działania i projekty we współpracy z Uniwersytetem Rolniczym.