plik svg - godło

W CENTRUM KONGRESOWYM URK ODBYŁ SIĘ BRIEFING PRASOWY DOTYCZĄCY 2. EDYCJI KONKURSU „NATURA OD KUCHNI”

01.03.2023

Dzisiaj w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie odbył się briefing prasowy dotyczący 2. edycji konkursu pn. Natura od Kuchni, skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich. Organizatorem konkursu są Lasy Państwowe.

W briefingu udział wzięli: wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk, wiceminister klimatu i środowiska Edward Siarka oraz dyrektor generalny Lasów Państwowych Józef Kubica. Transmisja online z wydarzenia dostępna jest na stronie.

W dzisiejszym spotkaniu uczestniczyli także: dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krakowie, Paweł Szczygieł,  JM rektor URK, dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK, prorektor ds. nauki, prof. dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, kanclerz URK, mgr Marcin Gałan, pełnomocnik ds. ochrony informacji niejawnych, pełnomocnik-asystent rektora, dr Szymon Sikorski, dyrektor Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego, dr inż. Michał Szanduła oraz rzecznik prasowa URK, mgr inż. Izabella Majewska.



Przy okazji wydarzenia, JM Rektor URK, dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK spotkał się z uczestnikami briefingu, a także wręczył zaproszenia na obchody 70-lecia Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, które odbywać się będą pod Patronatem Honorowym Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy. Podczas spotkania nawiązał do realizowanego na URK projektu RuralStrateg, którego celem jest wspieranie procesów innowacyjności w rozwoju obszarów wiejskich, polegającej na włączeniu dziedzictwa kulinarnego do strategicznego planu rozwoju regionalnego. Wspomniał także o funkcjonującym w ramach Uczelni - Obserwatorium Rozwoju i Dziedzictwa Kulturowego Regionów. Obserwatorium jest niezależnym ośrodkiem, w którym realizowane są badania i diagnozy oraz przygotowywane publikacje, ekspertyzy, raporty i inne opracowania dotyczące wszelkich aspektów przeobrażeń wsi i obszarów wiejskich w Polsce.

Koła gospodyń wiejskich stanowią skarbnicę wiedzy kulinarnej oraz kultury regionalnej. Celem ogólnopolskiego konkursu „Natura od kuchni”, organizowanego przez Lasy Państwowe jest promowanie i upowszechnianie wiedzy na temat zdrowej żywności pochodzącej z polskich lasów. Aby wziąć udział w konkursie należy przygotować stoisko z produktami runa leśnego, warsztaty lub konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z ich wykorzystaniem. Można także przygotować zajęcia dla dzieci na temat walorów żywności z lasu. Na laureatów czeka dofinansowanie w wysokości do 10 000 zł.

Konkurs trwa od 1 marca 2023 r. do 30 września 2023 r.


Więcej na ten temat
Szczegóły dotyczące konkursu

WIĘCEJ ZDJĘĆ