Trzy projekty z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie otrzymają dofinansowanie w ramach III edycji programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”
Trzy projekty z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie otrzymają dofinansowanie w ramach III edycji programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”.
Minister Edukacji i Nauki zakwalifikował do finansowania łacznie 174 projekty. Laureaci zostali wyłonieni spośród 308 zgłoszonych do konkursu wniosków.
Lista projektów URK, które otrzymają dofinansowanie w ramach Programu:
- Badania skuteczności innowacyjnych bionanokompozytów hialuronu z nanokapsułkowaną ozonowaną oliwą z oliwek, grafenem i nanosrebrem przeciw bakteriom infekującym rany psów i kotów. Kwota przyznana przez Ministra Edukacji i Nauki: 65 900,00 zł.
- Taste of the cat’s nature - innowacyjna mokra karma pełnoporcjowa, bazująca na całych tuszkach mysich bądź szczurzych. Kwota przyznana przez Ministra Edukacji i Nauki: 69 824,00 zł.
- Wykorzystanie technologii nanokapsułkowania do wzbogacania makaronów w składniki bioaktywne pochodzące z wytłoków owocowych stanowiących produkt uboczny w produkcji soków. Kwota przyznana przez Ministra Edukacji i Nauki: 55 290,00 zł.