RELACJA ZE „ŚNIADANIA Z PRZEDSIĘBIORCĄ” W GARLICY MUROWANEJ
23 czerwca 2022 r. w Stacji Doświadczalnej w Garlicy Murowanej odbyło się spotkanie zorganizowane w ramach projektu Inkubator Innowacyjności 4.0. Wydarzenie było częścią cyklu spotkań pn. „Śniadanie z Przedsiębiorcą” i dotyczyło dyscyplin nauki leśne oraz biotechnologia i ogrodnictwo. Spotkanie jest częścią Małopolskiego Festiwalu Innowacji 2022.
Spotkanie otworzył dr inż. Tomasz Czech, prof. URK – dyrektor Centrum Transferu Technologii URK, kierownik projektu „Inkubator Innowacyjności 4.0”. Główne cele projektu oraz trendy w branży badawczej związanej z dyscyplinami nauki leśne oraz rolnictwo i ogrodnictwo omówił mgr inż. Wojciech Przywała – broker technologii w Centrum Innowacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie sp. z o.o.
Śniadanie z Przedsiębiorcą: głos zabiera prof. dr hab. inż. Edward Kunicki – dziekan Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa; fot. Krzysztof Kupiec
Z ramienia Uczelni tematy badawcze z potencjałem do wdrożenia, realizowane na Wydziale Leśnym oraz Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa, zaprezentowali:
- prof. dr hab. inż. Edward Kunicki – dziekan Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa
- dr hab. inż. Maciej Gąstoł, prof. URK – kierownik Katedry Ogrodnictwa na Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa
- dr inż. Przemysław Banach
- dr hab. inż. Krzysztof Słowiński, prof. URK, oraz dr inż. Beata Grygierzec – twórcy wynalazku pn. „Urządzenie mikrofalowe do niszczenia roślin inwazyjnych” (członkiem zespołu jest również dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK)
- mgr inż. Luiza Tymińska-Czabańska – realizująca projekt LandTAX wraz z zespołem w składzie: prof. dr hab. inż. Jarosław Socha, dr hab. Paweł Netzel, prof. URK, dr inż. Paweł Hawryło
Podczas spotkania przy śniadaniu zaproszeni przedsiębiorcy wygłosili tematyczne prezentacje dotyczące szeroko rozumianej przedsiębiorczości, szczególnie w obszarze działalności Wydziału Leśnego oraz Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa. W dyskusji wzięli udział przedsiębiorcy m.in. z firmy INTERMAG Sp. z o.o., Spółdzielni Socjalnej Merchant, fundacji Z Miłości Do Gór, reprezentanci Uniwersytetu Jagiellońskiego, a także bogata kadra naukowo-badawcza z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Uczestnikami spotkania byli również brokerzy innowacji z uczelnianego Centrum Transferu Technologii oraz spółki celowej – Centrum Innowacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie Sp. z o.o. W trakcie spotkania istniała również możliwość konsultacji prawnych z radcą prawnym Marcinem Polakiem w zakresie komercjalizacji oraz transferu technologii. Ostatnim punktem agendy był spacer po winnicy „Garlicki Lamus” (https://winnica.urk.edu.pl/) w Garlicy Murowanej. O procesie produkcji wina, sprzedawanego pod nazwą handlową „Uniwersyteckie Grono”, opowiedzieli: dr hab. inż. Maciej Gąstoł, prof. URK, i dr inż. Przemysław Banach.
Dr hab. inż. Maciej Gąstoł, prof. URK, i dr inż. Przemysław Banach oprowadzili gości po uniwersyteckiej winnicy; fot. Wojciech Przywała
„Śniadanie z przedsiębiorcą" to spotkania świata nauki i biznesu, które mają na celu promowanie i wspieranie przedsiębiorczości wśród naukowców poprzez prezentacje doświadczeń przedsiębiorców oraz przykładów firm, które inspirują do poszukiwania i wdrażania własnych pomysłów na biznes. Spotkanie ma także na celu nawiązanie efektywnej współpracy w zakresie wykorzystania badań Uniwersytetu i możliwości ich wdrożenia w działalności firm.
Projekt pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 4.0” realizowany jest w ramach projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach” w ramach programu operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014–2020 (działanie 4.4).
Dziękujemy za liczny udział i zachęcamy do odwiedzenia strony projektu „Inkubator Innowacyjności 4.0” oraz do śledzenia mediów społecznościowych Centrum Transferu Technologii URK oraz Centrum Innowacji.