plik svg - godło

POWITAJ WIOSNĘ Z UNIWERSYTETEM ROLNICZYM W KRAKOWIE! JUŻ W PONIEDZIAŁEK - DZIEŃ OTWARTY!

18.03.2022

W pierwszy dzień wiosny, tj. 21 marca w godzinach od 9:00 do 15:00, Uniwersytet Rolniczy zaprasza na Dzień Otwarty. W tym roku wydarzenie odbywać się będzie się w formule hybrydowej.



W godzinach od 9:00 do 14:25 w Centrum Kongresowym UR (al. 29 Listopada 46) odbędzie się część ogólna wydarzenia, w trakcie której zaprezentowana zostanie oferta dydaktyczna wszystkich wydziałów Uniwersytetu: Rolniczo-Ekonomicznego, Leśnego, Hodowli i Biologii Zwierząt, Inżynierii Środowiska i Geodezji, Biotechnologii i Ogrodnictwa, Inżynierii Produkcji i Energetyki, Technologii Żywności oraz Uniwersyteckiego Centrum Medycyny Weterynaryjnej. Zaprezentowane zostaną ponadto możliwości działalności w organizacjach studenckich, wyjazdów i praktyk zagranicznych, a także działalności artystycznej i kulturalnej w murach Uczelni. Wydarzenie otworzy uroczyście JM Rektor URK, dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK. Prezentacje z Centrum Kongresowego będą transmitowane online.

Równolegle, w godz. od 10:00 do 15:00 na terenie kampusu zaplanowano zwiedzanie hali sportowej (al. 29 Listopada 58) oraz od 12:00 do 15:00 - Klubu Akademickiego „ARKA” (ul. Z. Klemensiewicza 3). Klub Akademicki Arka - to ostatni w środowisku krakowskim działający na zasadach niekomercyjnych klub studencki. Działalność Klubu opiera się na pracy Rady Programowej, która polega na szerzeniu i propagowaniu szeroko pojętej kultury studenckiej bez nastawienia na wymierne korzyści finansowe. Klub stwarza możliwości rozwoju umiejętności zarówno artystycznych, jak i organizacyjnych.

W siedzibach poszczególnych wydziałów odbywać się będą natomiast warsztaty, spotkania z pracownikami oraz prezentacje. Na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym (al. Mickiewicza 21) od godziny 13:00 zaplanowano zwiedzanie Wydziału, wykłady z zakresu marketingu np. na temat koncepcji produktu i tworzenia storytelling, czy tajemnic social mediów. Odwiedzający dowiedzą się także - co nam daje gleba, z czego zbudowano Kraków, czy jak buduje się hotele dla owadów? Na Wydziale Leśnym również od 13:00 (al. 29 Listopada 46) odbywać się będą warsztaty edukacyjne „Las wokół nas”. Z kolei na Wydziale Hodowli i Biologii Zwierząt (al. Mickiewicza 24/28) zaplanowano m.in. warsztaty kulinarne dla właścicieli psów, czy wykłady np. na temat owadów, jako potencjalnego pożywienia dla ludzi w przyszłości. Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji (ul. Balicka 253c) zaplanował warsztaty z zakresu skanowania laserowego, pokaz sprzętu geodezyjnego, czy prezentacje możliwości wykorzystania map historycznych. Odwiedzając Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa (al. 29 Listopada 54) dowiemy się np. czy DNA się rusza, czy rośliny mają włosy i co wspólnego mają owady ze smartfonami? Będzie można także zwiedzić szklarnię, czy obejrzeć wystawę malarstwa pracownika WBiO- dr inż. Tatiany Tokarczuk. Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki (ul. Balicka116B) już od godziny 9:00 przygotował prezentacje laboratoriów, w których dowiemy się m.in. czym można zastąpić węgiel? Jak powstają biopaliwa ciekłe? Gdzie magazynować energię w szklarni? Dodatkowo prezentowane będą urządzenia stosowane w rolnictwie precyzyjnym, czy polowa farma fotowoltaiczna. Uczestnicząc w warsztatach Wydziału Technologii Żywności (ul. Balicka 122) można będzie poznać tajniki produkcji sushi, czy lodów. Możliwe będzie także wykonanie testu na „daltonizm wzrokowy i zapachowy”, czy poznanie zasad „savoir vivre przy stole”. Na warsztaty i wykłady obowiązują zapisy.

Więcej