plik svg - godło

POSIEDZENIE PREZYDENCKIEJ RADY DS. ROLNICTWA I OBSZARÓW WIEJSKICH Z UDZIAŁEM PRZEDSTAWICIELI URK

28.11.2022

25 listopada odbyło się kolejne posiedzenie prezydenckiej Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich, którego tematem było Bezpieczeństwo żywności i jej jakość. Podjęto także analizę kwestii dotyczącej wizerunku polskiej żywności kreowanej w mediach i jego wpływu na wielkość i kierunki polskiego eksportu.

W obradach stacjonarnie uczestniczyli m.in.: dr Barbara Fedyszak-Radziejowska – dorada Prezydenta RP, Rafał Romanowski – sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krzysztof Saczka – główny inspektor sanitarny, dr Michał Rzytki – z Polskiego Centrum Akredytacji oraz dr Szymon Sikorski – pełnomocnik i asystent Rektora URK. Zaś za pośrednictwem internetu obecni byli m.in.: Piotr Ćwik – zastępca szefa Kancelarii Prezydenta RP oraz JM dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK – rektor Uniwersytetu Rolniczego.

Otwarcie posiedzenia Rady: fot. Marek Borawski (KPRP)

W wystąpieniach zgodnie podkreślano, że polska żywność jest bezpieczna, a systemy kontroli jej jakości stoją na bardzo wysokim poziomie. Wskazano także na skomplikowaną sytuację na rynku eksportowym, która po agresji Rosji na Ukrainę wymaga od Polski szybkich reakcji na komunikaty pojawiające się w przestrzeni geopolitycznej, próbujące dyskredytować wizerunek polskiej żywności. Wiele miejsca poświęcono także certyfikatom oraz znakowaniu żywności, jak również przypadkom fałszowania informacji o składzie produktów.

Na wniosek ministra Jana Ardanowskiego dr Szymon Sikorski przedstawił analizę Wizerunek żywności w mediach – bezpieczeństwo i jakość. Scharakteryzował w niej podstawowe techniki budowania przekazu medialnego, które poprzez: lęk, empatię, korelację iluzoryczną i społeczny dowód słuszności wpływają na odbiorców, tworząc, często nieprawdziwy, obraz bezpieczeństwa polskiej żywności. Dużą ciekawość członków Rady wywołała część dotycząca mody i zachowań influencerów reprezentujących tzw. mukbang i asmr mukbang. Podobnie jak w przypadku analiz dotyczących racjonalnego wykorzystania zasobów wody (https://urk.edu.pl/wiadomosci/11050) oraz rynku zbóż (https://urk.edu.pl/wiadomosci/10922) wystąpienie zyskało wysokie oceny.

Wystąpienie Jana K. Ardanowskiego – przewodniczącego Rady, który dokonał podsumowania obrad, dostępne jest TUTAJ.