ikona svg - UE flag

plik svg - godło

Podpisanie umowy na budowę Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności

31.08.2020

Dzisiaj, tj. 31 sierpnia, na Uniwersytecie Rolniczym odbyło się oficjalne podpisanie umowy, której przedmiotem jest realizacja przez firmę Warbud S.A. inwestycji pn. „Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności” za łączną kwotę brutto ponad 37 mln zł. Całość prac powinna zostać zrealizowana w terminie do 24 miesięcy od daty zawarcia umowy.



Umowę z ramienia Uczelni podpisał JM Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, prof. dr hab. inż. Włodzimierz Sady, a z ramienia firmy Warbud S.A. – Dyrektor Regionu Południe, Grzegorz Koprowski.

W spotkaniu udział wzięli także: Rektor Elekt Uczelni- dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. UR oraz prof. dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz - Dziekan Wydziału Technologii Żywności i prof. dr hab. inż. Sławomir Kurpaska - Dziekan Wydziału Inżynierii Produkcji i Energetyki. Nie zabrakło również Kanclerza UR, Tomasza Szansera oraz Dyrektora ds. Technicznych, Artura Szymachy.



Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności  będzie ośrodkiem z najnowocześniejszą w Polsce Południowej infrastrukturą, która pozwoli na koncentrację i intensyfikację działalności badawczo-rozwojowej i wdrożeniowej w zakresie innowacyjnych technologii produkcji bezpiecznej żywności oraz przyczyni się do rozwoju nowych produktów, poprawy jakości produktów żywnościowych na rynku, a także optymalizacji warunków przechowywania i zagospodarowania odpadów.

Badania planowane do realizacji w Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności zapewnią kompleksowe podejście do zagadnienia produkcji żywności – począwszy od analizy surowców, przez projektowanie nowego produktu lub procesu produkcyjnego w laboratoriach, następnie przeniesienie wyników badań na skalę półtechniczną, aż po wytworzenie innowacyjnego produktu w tej skali i jego analizę  oraz optymalizację warunków przechowywania, a skończywszy na zagospodarowaniu odpadów.

W projektowanym obiekcie znajdą się m. in. linie produkcyjne (piekarsko-ciastkarska wraz z magazynem i młynem, mięsa wraz z magazynem, ryb, a także do produkcji soków, napojów i win z leżakownią i magazynem, a także mleka z magazynem), minibrowar ze śrutownią, magazynem i leżakownią piw, specjalistyczne pracownie (sensoryczna z przygotowalnią, gastronomiczna, nutrigenomiki, proteomiki, histologiczna, komórek pierwotnych, wysokospecjalistycznych technik analitycznych, HPLC MS-MS) i laboratoria (mikrobiologiczne, analityczne, technologii przetwarzania odpadów, fizycznych modyfikacji, suszarnicze i odzyskania substancji prozdrowotnych, ekstruzji i tłoczenia, sortowania, konfekcjonowania, pakowania i znakowania surowców i produktów, przechowalnicze, automatyzacji procesów technologicznych, bioreaktory) oraz pomieszczenia urządzeń modułowych.

W ramach Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej  i Bezpiecznej Żywności prowadzonych będzie szereg szczegółowych i specjalistycznych badań innowacyjnych, które pozwolą na wykonanie różnych prac dla gospodarki, umożliwiających wdrożenie produktów, technologii i procedur podnoszących bezpieczeństwo i zapewniających wysoką jakość żywności.

Inwestycja będzie realizowana w ramach projektu nr RPMP.01.01.00-12-0080/19 pn.: “Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności” współfinansowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 1 Gospodarka wiedzy, Działanie 1.1 Infrastruktura badawcza sektora Nauki, z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

RELACJA FOTO