Podpisanie umowy na budowę Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności
Dzisiaj, tj. 31 sierpnia, na Uniwersytecie Rolniczym odbyło się oficjalne podpisanie umowy, której przedmiotem jest realizacja przez firmę Warbud S.A. inwestycji pn. „Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności” za łączną kwotę brutto ponad 37 mln zł. Całość prac powinna zostać zrealizowana w terminie do 24 miesięcy od daty zawarcia umowy.
Umowę z ramienia Uczelni podpisał JM Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, prof. dr hab. inż. Włodzimierz Sady, a z ramienia firmy Warbud S.A. – Dyrektor Regionu Południe, Grzegorz Koprowski.
W spotkaniu udział wzięli także: Rektor Elekt Uczelni- dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. UR oraz prof. dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz - Dziekan Wydziału Technologii Żywności i prof. dr hab. inż. Sławomir Kurpaska - Dziekan Wydziału Inżynierii Produkcji i Energetyki. Nie zabrakło również Kanclerza UR, Tomasza Szansera oraz Dyrektora ds. Technicznych, Artura Szymachy.
Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności będzie ośrodkiem z najnowocześniejszą w Polsce Południowej infrastrukturą, która pozwoli na koncentrację i intensyfikację działalności badawczo-rozwojowej i wdrożeniowej w zakresie innowacyjnych technologii produkcji bezpiecznej żywności oraz przyczyni się do rozwoju nowych produktów, poprawy jakości produktów żywnościowych na rynku, a także optymalizacji warunków przechowywania i zagospodarowania odpadów.
Badania planowane do realizacji w Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności zapewnią kompleksowe podejście do zagadnienia produkcji żywności – począwszy od analizy surowców, przez projektowanie nowego produktu lub procesu produkcyjnego w laboratoriach, następnie przeniesienie wyników badań na skalę półtechniczną, aż po wytworzenie innowacyjnego produktu w tej skali i jego analizę oraz optymalizację warunków przechowywania, a skończywszy na zagospodarowaniu odpadów.
W projektowanym obiekcie znajdą się m. in. linie produkcyjne (piekarsko-ciastkarska wraz z magazynem i młynem, mięsa wraz z magazynem, ryb, a także do produkcji soków, napojów i win z leżakownią i magazynem, a także mleka z magazynem), minibrowar ze śrutownią, magazynem i leżakownią piw, specjalistyczne pracownie (sensoryczna z przygotowalnią, gastronomiczna, nutrigenomiki, proteomiki, histologiczna, komórek pierwotnych, wysokospecjalistycznych technik analitycznych, HPLC MS-MS) i laboratoria (mikrobiologiczne, analityczne, technologii przetwarzania odpadów, fizycznych modyfikacji, suszarnicze i odzyskania substancji prozdrowotnych, ekstruzji i tłoczenia, sortowania, konfekcjonowania, pakowania i znakowania surowców i produktów, przechowalnicze, automatyzacji procesów technologicznych, bioreaktory) oraz pomieszczenia urządzeń modułowych.
W ramach Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności prowadzonych będzie szereg szczegółowych i specjalistycznych badań innowacyjnych, które pozwolą na wykonanie różnych prac dla gospodarki, umożliwiających wdrożenie produktów, technologii i procedur podnoszących bezpieczeństwo i zapewniających wysoką jakość żywności.
Inwestycja będzie realizowana w ramach projektu nr RPMP.01.01.00-12-0080/19 pn.: “Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności” współfinansowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 1 Gospodarka wiedzy, Działanie 1.1 Infrastruktura badawcza sektora Nauki, z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.