plik svg - godło

NOWE STUDIA PODYPLOMOWE - RZEMIEŚLNICZY WYRÓB ŻYWNOŚCI TRADYCYJNEJ I NOWOCZESNEJ

30.06.2022

Na Wydziale Technologii Żywności powstał nowy kierunek studiów podyplomowych: rzemieślniczy wyrób żywności tradycyjnej i nowoczesnej.


 
Studia umożliwiają zdobycie bądź doskonalenie wiedzy przedmiotowej, przez absolwentów szkół wyższych o dowolnym poziomie i profilu, przyporządkowanych do dyscypliny technologia żywności i żywienia, rolnictwo, zootechnika lub pokrewnych. Ponadto słuchacze zdobywają i doskonalą wiedzę z zakresu rzemieślniczego wyrobu żywności tradycyjnej i regionalnej, a także poznają sposoby wytwarzania żywności nowoczesnej.

Absolwent studiów podyplomowych zdobędzie:
•    ogólną wiedzę z zakresu żywienia człowieka oraz złożonych procesów technologii żywności, ich wzajemnych powiązań oraz roli człowieka w kształtowaniu tych powiązań,
•    pogłębioną wiedzę na temat produkcji żywności tradycyjnej i nowoczesnej, z uwzględnieniem aspektów prawnych, społecznych i środowiskowych,
•     praktyczne umiejętności umożliwiające rzemieślniczy wyrób żywności bezpiecznej, o wysokiej jakości,
•    zdolności krytycznego rozumienia zdobytej wiedzy i umiejętności do opisu oraz analizy typowych zjawisk i problemów związanych z rzemieślniczym wyrobem żywności tradycyjnej i nowoczesnej.
 
Studia kierowane są do absolwentów studiów wyższych magisterskich, inżynierskich i licencjackich wydziałów o kierunku technologia żywności i żywienia, rolnictwo, zootechnika lub pokrewnych. O przyjęciu na studia, jeśli kandydat spełnia wymagania (złożone dokumenty), decyduje kolejność zgłoszeń.
 
Czas trwania:
Studia podyplomowe „Rzemieślniczy wyrób żywności tradycyjnej i nowoczesnej” są prowadzone w języku polskim, w formie weekendowych zjazdów od października do lipca. Studia trwają 2 semestry i obejmują łącznie 5-6 sobotnio-niedzielnych spotkań dydaktycznych w każdym semestrze. Ponadto, przewidziano zostały dodatkowe terminy na sesje egzaminacyjne oraz egzamin dyplomowy.
Łączna liczba godzin dydaktycznych wynosi 195. Składa się on z 6 modułów (po 3 w każdym semestrze), w tym z 19 przedmiotów (70 godzin wykładów i 125 godzin ćwiczeń) i egzaminu dyplomowego. Liczba punktów ECTS 30.

 
WIĘCEJ