plik svg - godło

Małopolska Noc Naukowców

18.07.2013

Małopolska Noc Naukowców
Uniwersytet Rolniczy organizuje imprezę już po raz piąty. Całość przedsięwzięcia koordynowana jest przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.
W przygotowanie tegorocznej edycji Nocy Naukowców zaangażowanych jest ok. 140 osób w tym pracownicy naukowi, techniczni, doktoranci i studenci, a także kilkanaście organizacji naukowych i stowarzyszeń. Przygotowano wykłady, pokazy laboratoryjne, warsztaty i prelekcje, w których duży nacisk położono m.in. na inteligentne specjalizacje regionu takie jak: nauki o życiu (life sciences), i energię odnawialną. W tym roku po raz pierwszy włączyły się w organizację dwa Wydziały – Technologii Żywności oraz Inżynierii Środowiska i Geodezji.


Kierownictwo naukowe nad projektem sprawuje dr hab. inż. Stanisław Małek, prof. UR – Prorektor ds. Nauki i Współpracy Międzynarodowej.


Lokalizacje pokazów w dniu 27 września:
Wydział Leśny, al. 29 Listopada 46
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, al. Mickiewicza 24/28 oraz ul. Rędzina 1b
Wydział Ogrodniczy, al. 29 Listopada 54
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki,  Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji ul. Balicka 116 b
Wydział Technologii Żywności, ul. Balicka 122
Impreza rozpocznie się od godz. 18.00 i potrwa tradycyjnie do 23.00

Zwiastun Małopolskiej Nocy Naukowców 21-22 września
Tydzień przed planowanym wydarzeniem tj. 21-22  września odbędzie się zwiastun Małopolskiej Nocy Naukowców w Centrum Handlowym w M1 w Krakowie.
Nasza Uczelnia przygotowuje na tę okazję specjalny pokaz składający się z trzech bloków tematycznych: „Leśno-parkowo-ogrodowy”, „Co jeść żeby długo i zdrowo żyć?” oraz „Ryba nie tylko na talerzu”.

PROGRAM

UWAGA aktualnie wyczerpano limit miejsc na następujące warsztaty:

1.       Dlaczego żywność zmienia kolor? - wpływ temperatury i pH na przemiany barwników roślinnych (Wydział Technologii Żywności, ul Balicka 122 B)

2.       Chleb trochę inaczej, czyli z czego zrobione jest pieczywo bezglutenowe (Wydział Technologii Żywności, ul Balicka 122 B)

3.       Czy zjadamy geny? izolacja DNA z próbki żywności, analiza żywności pod kątem detekcji genów (Wydział Technologii Żywności, ul Balicka 122 B)

4. Jak upiec dobry chleb? (Wydział Technologii Żywności, ul Balicka 122 B)