JM REKTOR CZŁONKIEM RADY DS. PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH I DZIEDZICTWA KULINARNEGO
JM Rektor otrzymał powołanie na członka Rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego.
2 sierpnia br. JM Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. UR został powołany do Rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego, która stanowi organ opiniodawczo-doradczy Marszałka Województwa Małopolskiego.
Rada odgrywa ważną rolę w kultywowaniu i promocji dziedzictwa kulinarnego Małopolski. Jej zadania skupiają się m.in. na poddawaniu ocenie wniosków o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych w zakresie spełnienia przez produkt rolny, środek spożywczy lub napój spirytusowy określonych ustawowo wymagań.
Dodatkowo Rada ocenia wnioski o przyznanie lub odnowienie członkostwa w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska, a także sporządza listy podmiotów rekomendowanych do przyznania/odnowienia członkostwa w Sieci i opiniuje sprawy związane z produktami tradycyjnymi i Siecią. Jest to szczególnie ważne zadanie, gdyż produkty regionalne i tradycyjne, podtrzymujące dziedzictwo małopolskiej wsi oraz aktywizujące pozarolniczo obszary wiejskie województwa, aby mogły być uznane przez Komisję Europejską, muszą być poddane odpowiednim procedurom, związanym z prawną ochroną na poziomie wspólnotowym.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!