BRIEFING PRASOWY W ZWIĄZKU Z WYDARZENIEM „POMAGAMY UKRAINIE ZE SMAKIEM”
Dzisiaj w związku ze zbliżającym się wydarzeniem pod hasłem „Pomagamy Ukrainie ze smakiem”, które odbędzie się w sobotę, 2 kwietnia, w godzinach od 14:00 do 19:00 na Małym Rynku w Krakowie, w Małopolskim Urzędzie Wojewódzkim w Krakowie odbył się briefing prasowy zorganizowany przez Wojewodę Małopolskiego, Łukasza Kmitę. W briefingu udział wzięli: Konsul Generalny Ukrainy w Krakowie – Wiaczesław Wojnarowski, Wiceprezydent Miasta Krakowa - Andrzej Kulig, JM Rektor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK, Dyrektor Centrum Komunikacji i Marketingu AGH – Barbara Jezierska, Dyrektor Biura Rektora AGH – Przemysław Olszewski oraz Dyrektor Instytutu Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego – dr Krzysztof Duda.
Wojewoda Małopolski, Łukasz Kmita w swoim wystąpieniu nawiązał do idei wydarzenia, którego celem oprócz zebrania przez Caritas datków potrzebnych do wsparcia uchodźców, jest integracja obywateli Polski i Ukrainy. Słowa podziękowania skierował do wszystkich Polaków, którzy aktywnie wspierają uchodźców i pomagają im w tym trudnym czasie, ale także do wszystkich współorganizatorów wydarzenia, bez których nie mogłoby się ono odbyć w takim wymiarze. Wspomniał także o przygotowywanych przez uczelnie potrawach ukraińskich oraz 2000 sadzonek drzew przekazanych przez Lasy Państwowe, których posadzenie na terenie Małopolski będzie miało wymiar symboliczny – solidarności z narodem Ukraińskim. Na koniec zachęcił do udziału w wydarzeniu wszystkich Krakowian, Małopolan ale też osoby przebywające w tym dniu w Krakowie.
Wiceprezydent Miasta Krakowa - Andrzej Kulig mówił o integracji mieszkańców Krakowa z narodem Ukraińskim, a także o ofercie miasta skierowanej do nich. Wspomniał też o planowanych grach i zabawach dla dzieci uchodźców oraz planowanej transmisji uroczystości Wielkanocnych przez Cerkiew Zaśnięcia NMP w Krakowie dla gości przybyłych z Ukrainy.
JM Rektor URK, dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK w swoim wystąpieniu podziękował władzom województwa, miasta, wszystkim pracownikom Uniwersytetu Rolniczego, studentom, doktorantom, ale też absolwentom, którzy pracując w firmach przetwórstwa rolno-spożywczego przekazali 1500 kg surowców do przygotowania potraw, które serwowane będą na Małym Rynku w sobotę. Słowa wdzięczności skierował m.in. do firm: Polskie Zakłady Zbożowe w Krakowie S.A., Giełda Rolna EK-ROL Sp. z o.o. w Proszowicach, Garus Artykuły Ogrodnicze w Miechowie-Charsznicy, OSM Bochnia, TONATO Sp. z o. o. Katowice, Animex Foods Sp. z o.o. oraz Inter-Krak. Przedstawił planowany program artystyczny z udziałem zespołów z URK - Chóru Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Studenckiego Zespołu Góralskiego Uniwersytetu Rolniczego „Skalni”, Zespołu Sygnalistów Myśliwskich „Hagard”. Nawiązał też do 20 osób z Ukrainy, które aktualnie w uczelnianej stołówce są zaangażowane są w przygotowywanie potraw na wspomniane wydarzenie, wśród których znajdzie się - blisko 8 000 sztuk pierogów (z twarogiem i cebulą dymka na słono oraz z ziemniakami i smażoną cebulą), 400 litrów barszczu ukraińskiego, kapusta kiszona duszona z żeberkami i podawana z pieczonymi ziemniakami oraz sałatka jarzynowa na bazie buraków i ziemniaków - Vinigret. Zachęcił też do licytacji wina Uniwersytetu Rolniczego, z której dochód będzie przekazany na cele pomocowe przybyłym osobom z Ukrainy.
Dyrektor Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego, dr Krzysztof Duda mówił o przygotowywanych na wydarzenie produktach mięsnych z ras rodzimych – m.in. kiełbasach, boczku, kaszance i innych polskich przysmakach, które serwowane będą w sobotę na Małym Rynku w Krakowie.
Dyrektor Centrum Komunikacji i Marketingu AGH – Barbara Jezierska przedstawiła program Akademii Górniczo-Hutniczej w związku z wydarzeniem – m.in. występy Orkiestry Reprezentacyjnej Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, Zespołu Pieśni i Tańca AGH „Krakus”, a także zachęcała do skosztowania chleba pieczonego na piwie z Browaru AGH, który serwowany będzie na stoisku.
Na koniec Konsul Generalny Ukrainy w Krakowie – Wiaczesław Wojnarowski wyraził ogromną wdzięczność za dotychczas okazane wsparcie i podziękował za ogrom ciężkiej pracy, jaką wykonują na rzecz pomocy Ukrainie władze Województwa, Miasta Krakowa, a także krakowskie uczelnie. Jak powiedział - Posadzone drzewka będą mieć charakter symboliczny – pamięci o obecnych wydarzeniach i pokoju na Ziemi Ukraińskiej.
Zapraszamy na Mały Rynek w Krakowie, gdzie już 2 kwietnia, w godzinach od 14:00 do 19:00 odbędzie się wydarzenie plenerowe pod hasłem: „Pomagamy Ukrainie ze smakiem”.