Marzec 2024
Udostępnij:

UROCZYŚCIE OTWARTO CENTRUM INNOWACJI ORAZ BADAŃ PROZDROWOTNEJ I BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI


Dzisiaj, tj. 5 marca 2024 r. odbyła się uroczystość otwarcia zlokalizowanego przy ul. Balickiej 104 w Krakowie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.

Uroczystego przecięcia wstęgi obok JM Rektora Uniwersytetu Rolniczego – dr. hab. Sylwestra Tabora, prof. URK, Prorektor ds.  Nauki – prof. dr hab. inż. Agnieszki Filipiak-Florkiewicz dokonali: Wicemarszałek Województwa Małopolskiego – Łukasz Smółka, Wiceprezydent Miasta Krakowa – Jerzy Muzyk oraz reprezentująca Wojewodę Małopolskiego - Nina Sapa, Dyrektor Wydziału Administracji i Logistyki Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego.



W uroczystości udział wzięło wielu znamienitych gości m.in. przedstawiciele jednostek samorządowych, przedsiębiorcy, rektorzy innych Uczelni wyższych, władze rektorskie i dziekańskie URK, kanclerz URK, pracownicy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, a także wielu innych znamienitych gości.

Uroczystego otwarcia uroczystości dokonał dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK. Jak zaznaczył „Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności to jednostka badawcza, której celem jest przede wszystkim prototypowanie produktów żywnościowych, które będą trafiały do odbiorców, którzy mają określone prozdrowotne potrzeby”. W swoim wystąpieniu podziękował władzom wojewódzkim, władzom miasta, pracownikom Uczelni, którzy przyczynili się do powstania tego Centrum. Mówił także, że Centrum ma służyć całej Uczelni w celu prowadzenia innowacyjnych badań.  



Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, Łukasz Smółka w swoim wystąpieniu podziękował władzom rektorskim obecnej i minionej kadencji oraz społeczności akademickiej całej Uczelni, a szczególnie Wydziałów: Technologii Żywności i Wydziału Inżynierii Produkcji za ogromną determinację w dążeniu do celu, jakim była ta inwestycja, czyli powstanie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. Podkreślił także wielkie znaczenie otwierania się URK na przedsiębiorców, którzy produkują zdrową i bezpieczną żywność, która jest bardzo ważna dla mieszkańców i turystów całego województwa, którzy obecnie bardzo stawiają na jej jakość.



Wiceprezydent Miasta Krakowa, Jerzy Muzyk podziękował za zaangażowanie Uczelni i podkreślił wielką wagę Krakowa jako miasta akademickiego. Podkreślił, że m.in. dzięki nauce miasto ma tak dobrą markę w świecie.



W dalszej kolejności, Prorektor ds. Nauki, prof. dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz przedstawiła projekt Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. Podkreśliła, że droga do powstania Centrum nie była ani łatwa, ani krótka, ale dzięki wspaniałej współpracy udało się osiągnąć cel. Podziękowała za wsparcie Urzędu Marszałkowskiego oraz przedsiębiorców, którzy przez cały czas pokazywali Uczelni jak bardzo taka jednostka jest potrzebna. Podziękowała także wszystkim zaangażowanym władzom Uczelni, pracownikom i życzyła, aby w tej jednostce wszyscy byli bardzo zapracowani.  



Następnie głos zabrała Dyrektor Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności, dr hab. inż. Anna Ptaszek, prof. URK, która dokonała prezentacji interdyscyplinarnego Zespołu oraz infrastruktury badawczej Centrum. Mówiła, że celem jednostki jest zbudowanie przestrzeni łączącej świat naukowców i świat przedsiębiorców. Omówiła pokrótce część komercyjną i niekomercyjną Centrum, a na koniec wystąpienia zaprosiła wszystkich zgromadzonych do zwiedzania obiektu.


CIoBPiBŻ ma być ośrodkiem rozwojowym, z najnowocześniejszą w Polsce Południowej infrastrukturą, która pozwoli na koncentrację i intensyfikację działalności badawczo-rozwojowej i wdrożeniowej w zakresie innowacyjnych technologii produkcji bezpiecznej i żywności.


Celem działalności Centrum jest prowadzenie innowacyjnych badań nad żywnością i metodami jej wytwarzania, dzięki którym możliwe będzie opracowanie i wdrożenie innowacyjnych produktów i technologii na polski rynek przetwórstwa rolno-spożywczego, zmierzających do:

- produkcji żywności bezpiecznej o wysokiej jakości i walorach prozdrowotnych,
- zapewnienia ekologii produkcji (minimalizacja ilości produktów ubocznych i odpadów, zmniejszenie zużycia energii i wody, ochrona środowiska naturalnego),
- wzrostu konkurencyjności polskiej żywności i całego sektora spożywczego.

Oferta współpracy Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności zapewnia bezpośredni i komercyjny dostęp do zaplecza B+R obejmujący między innymi:
- dostęp do wiedzy interdyscyplinarnych zespołów badawczych składających się z technologów żywności, specjalistów ds. żywienia, inżynierów mechaników i inżynierów procesowych oraz chemików, biochemików, biotechnologów i analityków, specjalistów z zakresu rolnictwa, ogrodnictwa, zootechniki, weterynarii, ochrony środowiska, automatyki, analizy danych;
- współpracę w zakresie uzyskania innowacji produktowych w skali krajowej lub europejskiej oraz przygotowanie projektów technologicznych i procesowych (obejmujących także bilans mediów i energii);
- wynajem wybranych pracowni (linii produkcyjnych) prowadzony w celu wykonania pilotażowych partii produkcyjnych lub przeprowadzenia prób technologicznych.

Centrum dysponuje również specjalistycznymi laboratoriami o szerokim spektrum analitycznym i badawczym, które warunkują współpracę naukową z innymi ośrodkami akademickimi, w obszarze zagadnień związanych z żywieniem człowieka. Dysponujemy zespolonym zapleczem pracowni nutrigenomiki, proteomiki, histologicznej i komórek pierwotnych.

Inwestycja była realizowana w ramach projektu nr RPMP.01.01.00-12-0080/19 pn.: „Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności” współfinansowanego w ramach osi priorytetowej 1. Gospodarka wiedzy, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020. Dofinansowanie zakładane na dzień zawarcia umowy wynosiło 39 933 878,77 zł.

W 2018 roku projekt został wpisany do Kontraktu Terytorialnego dla Województwa Małopolskiego. Zakres projektu obejmował budowę i kompleksowe wyposażenie budynku Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności - jednostki naukowo-badawczej Uniwersytetu Rolniczego, nakierowanej na współpracę z przemysłem rolno-spożywczym i komercjalizację wyników innowacyjnych badań prowadzonych w obszarze badawczym zgodnym z RSI WM "Nauki o życiu", w tym głównie w ramach specjalizacji "Zdrowa żywność i żywienie".

Projekt został rozpoczęty w styczniu 2020 r., a ostatnie wydatki związane z jego realizacją poniesiono w grudniu 2023 r.

Dane techniczne budynku:
Powierzchnia zabudowy: 3 716,06 m2
Powierzchnia całkowita: 3 132,17 m2
Kubatura budynku: 20 884,00 m3
Łączny koszt budowy obiektu: ponad 42 mln zł.

W ramach Centrum wyodrębnione zostały dwie funkcjonalne strefy – komercyjna i niekomercyjna. W ramach części niekomercyjnej realizowane będą badania własne lub finansowane np. ze środków NCN, natomiast część komercyjna przygotowana jest na realizację prac badawczych zleconych przez przedsiębiorstwa.

Utworzenie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności umożliwi szeroką współpracę z przedsiębiorcami - badania prowadzone w Centrum będą ukierunkowane na aktualne potrzeby interesariuszy zewnętrznych branży spożywczej.

Zgodnie z zapisami Agendy Badawczej, celem badań realizowanych w oparciu o infrastrukturę CIoBPiBŻ będzie poprawa jakości produktów spożywczych, a w konsekwencji - zdrowia konsumentów, również ze względu na aspekt ochrony środowiska naturalnego, który stanowi jeden z podstawowych założeń projektu, a który wynika z ograniczenia marnotrawienia żywności i ilości powstających odpadów.

Badania realizowane w części gospodarczej i niegospodarczej Centrum będą obejmować następujące obszary badawcze:
- nowe innowacyjne technologie produkcji i przetwórstwa żywności, które umożliwią poprawę wartości odżywczej żywności, eliminację składników szkodliwych/toksycznych i alergenów,
- nowe systemy pakowania, magazynowania i badania jakości żywności,
- żywność ekologiczną i regionalną,
- produkty projektowane o określonych cechach żywieniowych i zdrowotnych z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb konsumenta (żywność funkcjonalna oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego,
- przetwarzanie odpadów pochodzących z przemysłu spożywczego.

Badania przyczynią się one bezpośrednio do poprawy jakości życia mieszkańców, będą bowiem ukierunkowane na rozwiązanie istotnych problemów społecznych związanych z jakością i bezpieczeństwem żywności. Prowadzone badania będą dostarczały innowacyjnych, nowatorskich i udoskonalonych produktów spożywczych zgodnie z potrzebami i oczekiwaniami konsumentów.

Łączny koszt inwestycji to ponad 70 mln zł.

Opracowanie tekstu: dr inż. Izabella Majewska
Fot. Piotr Dul

WIĘCEJ ZDJĘĆ

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Aleja Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
rector[a]urk.edu.pl
NIP: 675 000 21 18    REGON: 000001815    ESP: /URKRAKOW/skrytka
  
© 2024 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie