Luty 2020
Udostępnij:

Nowe studia magisterskie


BROWARNICTWO I SŁODOWNICTWO

Od semestru letniego 2019/2020 na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie uruchomiona zostanie rekrutacja na nowy kierunek studiów II stopnia na Wydziale Technologii Żywności – browarnictwo i słodownictwo. Jest to pierwszy w Polsce kierunek o takim profilu. Studia trwać będą 3 semestry (1,5 roku) i zakończą się obroną pracy dyplomowej i egzaminem magisterskim.

Kierunek będzie przygotowywać do pracy w browarach, słodowniach oraz zakładach przedsiębiorstwach obsługujących sektor browarniczy. Absolwenci będą specjalistami z zakresu oceny jakości surowców browarniczych, planowania i sterowania procesami warzelni, kontrolą procesów fermentacji i dojrzewania, a także oceny jakości produktów gotowych. Zakres programowy studiów obejmuje także wiedzę z zakresu kontroli wydajności, zachowania higieny produkcji, planowania doświadczeń technologicznych. Zakres nauczania na kierunku obejmuje m.in. następujące przedmioty:

Przedmioty kierunkowe

  • technologia specjalizacyjna I – surowce browarnicze
  • technologia specjalizacyjna II – innowacje technologiczne i techniczne warzelni
  • technologia specjalizacyjna III – mikrobiologia w słodownictwie i browarnictwie
  • elektyw kierunkowy - z zakresu wybranych zagadnień z enzymologii
  • elektyw – z zakresu mikrobiologii w browarnictwie
    elektyw – z zakresu praktycznych aspektów funkcjonowania browaru
  • elektyw – z zakresu chmielu i produktów chmielarskich
    elektyw – z zakresu technik analizy piwa
  • elektyw – z zakresu różnorodności stylów piwnych i innowacyjnych surowców browarniczych
  • nowe trendy w przetwórstwie i utrwalaniu żywności
  • nutrigenomika
  • opakowania, magazynowanie i transport żywności

Eksperci zewnętrzni
W ramach programu studiów zaplanowano dwa elektywy prowadzone przez ekspertów międzynarodowych:

  • advanced sensory analysis of beer and brewing raw materials
  • speciality beers – international perspective

Przedmioty podstawowe
język obcy, informatyka stosowana, statystyka stosowana, metody badań eksperymentalnych, doświadczalnictwo i statystyczna analiza danych

Przedmioty humanistyczne i społeczne
podstawy marketingu, zajęcia z zakresu kultury, sztuki i tradycji regionu, podstawy przedsiębiorczości

Zajęcia terenowe
W ramach programu studiów zaplanowane są dwa wyjazdy terenowe (2–3 dni). Umożliwią on zapoznanie studentów z realiami pracy w warunkach przemysłowych, problemami pojawiającymi się na poszczególnych działach zakładu (przetwórstwa chmielu i/lub słodowni i/lub browaru). Dużo uwagi poświęcone zostanie bieżącym sposobom rozwiązywania wspomnianych problemów oraz nowoczesnym systemom produkcyjnym.

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
al. Mickiewicza 21
31-120
Kraków
rector[a]urk.edu.pl
12 662 42 51
12 633 62 45
NIP: 675 000 21 18
REGON: 000001815
ESP: /URKRAKOW/skrytka
© 2020 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki URK