TRZECIE MIEJSCE W KONKURSIE "INNOVATION PRIZES" (EIT Food)
Wczoraj, tj. 07 lipca 2020 r., w finale krajowym konkursu „Innovation Prizes”, organizowanego przez EIT Food – startup – Bio-Films z Uniwersytetu Rolniczego zdobył III miejsce i 1000 euro!
Rozwiązanie - BIO-FILMS dotyczy naturalnych, biodegradowalnych i jadalnych folii do pakowania produktów żywnościowych, które w dodatku mają właściwości antyoksydacyjne! Biodegradowalną folię, która może zastąpić plastik, wynalazła dr Ewelina Jamróz z Wydziału Technologii Żywności - UR w Krakowie. Przypominamy, że w czerwcu br. dr inż. Ewelina Jamróz zdobyła I miejsce za ten wynalazek (Biopolimerowy nanokompozyt) w 7. edycji konkursu "Eureka! DGP – odkrywamy polskie wynalazki".
Należy tutaj nadmienić, że do finału konkursu zakwalifikowały się aż 2 startupy z Uniwersytetu Rolniczego. Pierwszym z nich był wspomniany, nagrodzony startup - BIO-FILMS, reprezentowany przez zespół, w którego skład wchodzą: dr inż. Ewelina Jamróz, dr inż. Marzena Zając, prof. UR, dr inż. Joanna Tkaczewska, prof. UR, dr inż. Piotr Kulawik, prof. UR, a także broker technologii mgr inż. Wojciech Przywała.
Konkurs EIT Food „Innovation Prizes” to jeden z największych konkursów startupowych w branży rolno-spożywczej w Europie Południowej i Wschodniej. W polskim finale EIT Food „Innovation Prizes” jury wybrało trzy najbardziej innowacyjne i obiecujące startupy z branży rolno-spożywczej i przyznało im nagrody w wysokości 1000, 3000 i 5000 euro.
RELACJA Z FINAŁU KONKURSU DOSTĘPNA JEST NA KANALE YOUTUBE: RELACJA Z KONKURSU
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!