Wrzesień 2013
Udostępnij:

Małopolska Noc Naukowców


Małopolska Noc Naukowców
Uniwersytet Rolniczy organizuje imprezę już po raz piąty. Całość przedsięwzięcia koordynowana jest przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.
W przygotowanie tegorocznej edycji Nocy Naukowców zaangażowanych jest ok. 140 osób w tym pracownicy naukowi, techniczni, doktoranci i studenci, a także kilkanaście organizacji naukowych i stowarzyszeń. Przygotowano wykłady, pokazy laboratoryjne, warsztaty i prelekcje, w których duży nacisk położono m.in. na inteligentne specjalizacje regionu takie jak: nauki o życiu (life sciences), i energię odnawialną. W tym roku po raz pierwszy włączyły się w organizację dwa Wydziały – Technologii Żywności oraz Inżynierii Środowiska i Geodezji.


Kierownictwo naukowe nad projektem sprawuje dr hab. inż. Stanisław Małek, prof. UR – Prorektor ds. Nauki i Współpracy Międzynarodowej.


Lokalizacje pokazów w dniu 27 września:
Wydział Leśny, al. 29 Listopada 46
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, al. Mickiewicza 24/28 oraz ul. Rędzina 1b
Wydział Ogrodniczy, al. 29 Listopada 54
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki,  Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji ul. Balicka 116 b
Wydział Technologii Żywności, ul. Balicka 122
Impreza rozpocznie się od godz. 18.00 i potrwa tradycyjnie do 23.00

Zwiastun Małopolskiej Nocy Naukowców 21-22 września
Tydzień przed planowanym wydarzeniem tj. 21-22  września odbędzie się zwiastun Małopolskiej Nocy Naukowców w Centrum Handlowym w M1 w Krakowie.
Nasza Uczelnia przygotowuje na tę okazję specjalny pokaz składający się z trzech bloków tematycznych: „Leśno-parkowo-ogrodowy”, „Co jeść żeby długo i zdrowo żyć?” oraz „Ryba nie tylko na talerzu”.

PROGRAM

UWAGA aktualnie wyczerpano limit miejsc na następujące warsztaty:

1.       Dlaczego żywność zmienia kolor? - wpływ temperatury i pH na przemiany barwników roślinnych (Wydział Technologii Żywności, ul Balicka 122 B)

2.       Chleb trochę inaczej, czyli z czego zrobione jest pieczywo bezglutenowe (Wydział Technologii Żywności, ul Balicka 122 B)

3.       Czy zjadamy geny? izolacja DNA z próbki żywności, analiza żywności pod kątem detekcji genów (Wydział Technologii Żywności, ul Balicka 122 B)

4. Jak upiec dobry chleb? (Wydział Technologii Żywności, ul Balicka 122 B) 

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Aleja Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
rector[a]urk.edu.pl
NIP: 675 000 21 18    REGON: 000001815    ESP: /URKRAKOW/skrytka
  
© 2024 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie