Katedra Ogrodnictwa w obecnej strukturze funkcjonuje od 1 września w 2019 roku. Powstała w wyniku połączenia Katedry Roślin Warzywnych i Zielarskich oraz Katedry Sadownictwa i Pszczelnictwa. Jest jednostką badawczo-dydaktyczną o działalności ukierunkowanej na realizację badań dotyczących roślin warzywnych, zielarskich, sadowniczych i grzybów uprawnych oraz kształcenia w tym zakresie. W składzie osobowym Katedry są pracownicy specjalizujący się w technologiach produkcji roślin warzywnych, zielarskich i sadowniczych metodami konwencjonalnymi i ekologicznymi oraz ocenie wartości biologicznej roślin i grzybów, hodowcy nowych odmian, naukowcy wykorzystujący techniki in vitro do rozmnażania roślin. Pracownicy Katedry aktywnie uczestniczą w procesie kształcenia studentów Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa oraz są promotorami licznych prac inżynierskich i magisterskich. Działalność dydaktyczna Katedry przejawia się także w realizowaniu zajęć dla doktorantów, studentów innych wydziałów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, słuchaczy Uniwersytetu dla Młodzieży oraz Uniwersytetu III Wieku.
Prace badawcze, a także związane z tym prace doktorskie, magisterskie i częściowo inżynierskie są realizowane w nowoczesnym kompleksie szklarniowym, usytuowanym przy Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa, w Warzywniczej Stacji Doświadczalnej w Mydlnikach, która stanowi zaplecze badawcze do prowadzenia doświadczeń z zakresu warzywnictwa polowego i pod osłonami oraz zielarstwa (znajdują się tam cztery nowoczesne tunele foliowe, a także certyfikowane pole przeznaczone do prowadzenia upraw ekologicznych) oraz w sadzie, szkółce drzew sadowniczych i winnicy zlokalizowanych w Stacji Doświadczalnej w Garlicy Murowanej. Katedra posiada bogatą kolekcję roślin zielarskich i sadowniczych (w tym około 300 unikatowych odmian jabłoni stanowiących bank genów).
Część pracowników Katedry należy do Polskiego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych oraz aktywnie uczestniczy w pracach Redakcji czasopisma PTNO Folia Horticulturae wydawanym w języku angielskim, na platformie Sciendo, mającym zasięg międzynarodowy i znajdującym się na liście Journal Citation Reports.
DYDAKTYKA
Szeroki zakres tematyczny prowadzonych badań naukowych znajduje odzwierciedlenie w bogatej ofercie dydaktycznej kierowanej do studentów Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa oraz innych wydziałów Uczelni. Pracownicy Katedry koordynują przedmioty i prowadzą zajęcia na następujących kierunkach I i II stopnia studiów stacjonarnych i niestacjonarnych na Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa:
- ogrodnictwo,
- technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych,
- sztuka ogrodowa,
- winogrodnictwo i enologia
Pracownicy Katedry prowadzą także wybrane zajęcia na innych kierunkach i studiach podyplomowych prowadzonych w Uczelni oraz realizują zajęcia w języku angielskim w ramach programu Erasmus. Ponadto nauczyciele i doktoranci przygotowują i realizują warsztaty tematyczne dla młodzieży szkolnej oraz aktywnie działają na rzecz upowszechniania wiedzy w trakcie wydarzeń m.in. takich jak: Festiwal Nauki, Małopolska Noc Naukowców oraz Zasmakuj z UR - Małopolskie Targi Żywności.
Pracownicy Katedry prowadzą wiele kursów, między innymi: warzywnictwo, sadownictwo, szkółkarstwo, rośliny zielarskie, grzyby uprawne, winogrodnictwo, enologia, przechowalnictwo ogrodnicze, herbologia, ekologiczna produkcja warzyw i ziół, warzywa dekoracyjne, biologia kwitnienia, naturalne zasoby roślin leczniczych, ogrodnictwo miejskie, ocena jakości surowców i preparatów roślinnych, ogrody owocowe, permakultura, podstawy statystyki, podstawy racjonalnego żywienia, podstawy zielarstwa, produkty ogrodnicze w dietetyce, produkty roślinne w kosmetyce, produkty roślinne w profilaktyce chorób dietozależnych, rośliny i środowisko w kulturze i sztuce, rośliny trujące, rośliny w kosmetyce, surowce lecznicze i prozdrowotne, sztuka pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych, technologia informacyjna, technologie uprawy roślin leczniczych i prozdrowotnych, warzywa egzotyczne, warzywa i zioła w ogrodach, utrwalanie, uszlachetnianie i logistyka surowców leczniczych, żywność funkcjonalna i suplementy diety, zasoby Internetu jako wsparcie pracy dyplomowej i inne.
Szczegółowy wykaz kursów można znaleźć tutaj.
KIERUNKI BADAŃ
Prace badawcze wykonywane w Katedrze Ogrodnictwa są prowadzone na bardzo szeroką skalę. Obejmują wiele zagadnień, między innymi:
• ocenę bioróżnorodności roślin ogrodniczych i grzybów współcześnie i w kontekście historycznym,
• opracowanie metod przyspieszenia plonowania oraz optymalizacji wielkości plonu roślin ogrodniczych,
• introdukcję nowych gatunków i odmian roślin warzywnych, sadowniczych zielarskich,
• opracowanie sposobów podwyższenia jakości plonu oraz wartości biologicznej roślin warzywnych, sadowniczych i zielarskich,
• sterowanie jakością rozsady jako czynnikiem determinującym wzrost, rozwój i plonowanie roślin,
• reakcję roślin na abiotyczne czynniki stresowe (pamięć stresu i tolerancja krzyżowa),
• zastosowania nanocząsteczek i biostymulatorów w uprawach roślin ogrodniczych z określeniem zmian fizjologicznych i biochemicznych u tych roślin,
• ocenę możliwości zastosowania tworzyw polimerowych, w tym materiałów ulegających degradacji w formie osłon dla roślin i gleby oraz doniczek,
• doskonalenie metod uprawy i przechowywania roślin warzywnych, sadowniczych i zielarskich,
• modyfikację i unowocześnianie technologii uprawy warzyw pod osłonami,
• relacje między organizmami a środowiskiem w ekosystemach ogrodniczych,
• fitoremediację,
• doskonalenie metod mikrorozmnażania drzew i krzewów owocowych,
• ocenę efektów zastosowania słabo rosnących podkładek do intensywnych sadów jabłoniowych,
• wykorzystywanie regulatorów wzrostu i szczepionek mikorytycznych w produkcji szkółkarskiej, sadowniczej i warzywniczej,
• ocenę metod pozakorzeniowego skarlania drzew,
• problematykę związaną z biologią kwitnienia i zapylania roślin warzywnych i sadowniczych oraz doborem zapylaczy do sadów,
• aspekty naukowe z zakresu z przechowalnictwa warzyw i owoców,
Działania na polu naukowym są uzupełniane szeroką działalnością popularyzatorską, polegającą na publikowaniu wyników badań i propagowaniu wiedzy ogrodniczej w czasopismach branżowych oraz organizowaniu lub uczestniczeniu w licznych szkoleniach dla producentów, działkowców oraz ludzi pragnących poszerzyć swoją wiedzę ogrodniczą.
![](/foto_pr/nieznany2.jpg)
dr hab. inż. Maciej Gąstoł, prof. URK
![](/foto_pr/nieznany2.jpg)
prof. dr hab. inż. Andrzej Kalisz
![](/foto_pr/609e7014326c3Kunicki_Edward.jpg)
prof. dr hab. inż. Edward Kunicki
![](/foto_pr/nieznany2.jpg)
prof. dr hab. inż. Piotr Siwek
![](/foto_pr/nieznany2.jpg)
dr hab. inż. Monika Bieniasz, prof. URK
![](/foto_pr/nieznany2.jpg)
dr hab. inż. Ewa Capecka, prof. URK
![](/foto_pr/nieznany2.jpg)
dr hab. Agnieszka Sękara, prof. URK
![](/foto_pr/nieznany2.jpg)
dr hab. inż. Jan Błaszczyk
![](/foto_pr/nieznany2.jpg)
dr hab. inż. Elżbieta Jędrszczyk
![](/foto_pr/nieznany2.jpg)
dr inż. Barbara Domagała
![](/foto_pr/nieznany2.jpg)
dr inż. Joanna Gil
![](/foto_pr/nieznany2.jpg)
mgr inż. Krystian Marzec
![](/foto_pr/nieznany2.jpg)
dr inż. Przemysław Banach
![](/foto_pr/nieznany2.jpg)
mgr inż. Klaudia Buch
![](/foto_pr/nieznany2.jpg)
mgr inż. Ewa Godos
![](/foto_pr/nieznany2.jpg)
mgr inż. Grzegorz Opioła
![](/foto_pr/nieznany2.jpg)
mgr inż. Paweł Pyzik
![](/foto_pr/nieznany2.jpg)
mgr inż. Bernadeta Rzeźnicka
![](/foto_pr/nieznany2.jpg)
mgr inż. Robert Urban
![](/foto_pr/nieznany2.jpg)
mgr inż. Magdalena Zemczak
tel.: 12 662 52 65
e-mail: ko@urk.edu.pl