X Jubileuszowy Europejski Kongres Samorządów – byliśmy obecni i aktywni
Hasłem przewodnim tegorocznego Europejskiego Kongresu Samorządów była myśl „Globalne wyzwania – lokalne rozwiązania”. Jednak, co zrozumiałe, większość dyskusji została zdominowana przez globalną politykę na linii USA – Ukraina. W panelach zastanawiano się, jakie reperkusje dla Europy będzie miała polityka Waszyngtonu, zaprezentowana w piątek 28 lutego w czasie spotkania w Gabinecie Owalnym.
Tegoroczny EKS przyciągnął rekordową liczbę uczestników – blisko 3000 osób, które w dniach 2–4 marca spotykały się w Hotelu „Gołębiewski” w Mikołajkach. Wśród gości byli premierzy, wicepremierzy, ministrowie i samorządowcy z Europy i innych kontynentów. Nie zabrakło także przedstawicieli ośrodków naukowych. W skład reprezentacji naszego województwa weszli m.in.: Krzysztof Klęczar – wojewoda małopolski, prof. Andrzej Szarata – rektor Politechniki Krakowskiej, starostowie, burmistrzowie i przedsiębiorcy. Na zaproszenie Instytutu Studiów Wschodnich (organizatora EKS) Uniwersytet Rolniczy w Krakowie reprezentował dr Szymon Sikorski – pełnomocnik i asystent rektora. Poprowadził on trzy panele dyskusyjne, które wzbudziły duże zainteresowanie publiczności.
Pierwszy, zatytułowany „Tradycja, innowacje, jakość – wizerunek polskiej żywności”, dotyczył nie tylko samego budowania silnej marki polskiej żywności, opierającej się na wartościach tradycyjnych i innowacyjnych, ale także modeli połączenia nauki z biznesem. Uczestnikami dyskusji byli: Anna Wolska – dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Stefan Krajewski – sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Michał Chwastek – dyrektor Małopolskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Jarosław Całka – profesor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Marcin Bańcerowski – właściciel Manufaktury Win Owocowych DiWine. W rozmowie wskazano, że ważnym czynnikiem determinującym postawy konsumentów jest także moda – której poświęcono sporo miejsca w panelu. Jednak najważniejszym elementem dyskusji stała się kwestia bezpieczeństwa żywności, szczególnie tej importowanej do Polski z Ukrainy i krajów Merocsur. Dr Sikorski wskazał, że należy mieć na uwadze, iż bezpieczeństwo żywnościowe ma swój początek w glebie – nawiązał tym sposobem do badań prowadzonych na Uniwersytecie Rolniczym m.in. przez dr. hab. inż. Tomasza Zaleskiego, prof. URK – dziekana Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego.
Fot. Uczestnicy panelu „Tradycja, innowacje, jakość – wizerunek polskiej żywności”. Od lewej: dr Szymon Sikorski, Michał Chwastek – dyrektor Małopolskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Anna Wolska – dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej, prof. Jarosław Całka z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Marcin Bańcerowski – właściciel Manufaktury Win Owocowych DiWine, Stefan Krajewski – sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Dyskusja wokół zagadnień promocji polskiej żywności na światowych rynkach kontynuowana była także w drugim panelu, pt.: „Jak wykorzystać szansę, jaką daje jakość polskiej żywności? Czy to szansa dla lokalnych społeczności i regionów?”. Uczestniczyli w nim: Aneta Janikowska – dyrektorka ds. edukacji, innowacji i rozwoju przedsiębiorczości w Banku Żywności w Olsztynie, prof. Marek Marks z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Przemysław Rzodkiewicz – główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, Andrzej Olkowski – prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich. W tej dyskusji wiele uwagi poświęcono sprawom rozwoju regionalnych inicjatyw gospodarczych. Poszukując wzorców rozwoju inicjatyw gospodarczych opartych o kooperację producentów i władz lokalnych, dr Sikorski przywołał badania prowadzone przez dr. hab. inż. Jacka Pijanowskiego, prof. URK, skupiające się na obszarze Szwajcarii, Austrii i Niemiec. Pomysł na biznes to jednak tylko jeden z elementów sukcesu. By odnieść sukces, potrzebni są także pracownicy oraz wsparcie naukowe i technologiczne. Inaczej nawet najlepszy produkt pozostanie jedynie pomysłem. W tym ostatnim obszarze Europa wydaje się być zapóźniona szczególnie względem USA i Azji, gdzie bardzo szybko nowe produkty promowane są na globalnych rynkach.
Fot. Pamiątkowe zdjęcie uczestników panelu: Jak wykorzystać szansę, jaką daje jakość polskiej żywności? Czy to szansa dla lokalnych społeczności i regionów?”. Od lewej: dr Szymon Sikorski, Andrzej Olkowski – prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich, Aneta Janikowska – dyrektorka ds. edukacji, innowacji i rozwoju przedsiębiorczości w Banku Żywności w Olsztynie, Przemysław Rzodkiewicz – główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, prof. Marek Marks z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
Trzeci panel ogniskował się wokół uwarunkowań ekonomiczno-politycznych i zatytułowany był „Jak budować potencjał inwestycyjny regionów?”. W dyskusji uczestniczyli: Filip Kaczyński – poseł na Sejm RP, Franci Bratkovič – dyrektor Izby Handlowej regionów Dolenjska i Bela krajina (Słowenia) oraz Sorin Maxim – dyrektor generalny Agencji Rozwoju Regionalnego Zachód (Rumunia). Kanwą do dyskusji był raport Maria Draghiego The future of European competitiveness. Wiele miejsca w dyskusji zajęły kwestie budowania przewag konkurencyjnych, na które wpływają sektor energetyczny i czynniki demograficzne. Rumunia i Słowenia należą do krajów Europy szybciej starzejących się od Polski, zatem odczuwającym w silniejszym stopniu presję migracyjną.
Fot. Uczestnicy panelu (od lewej): dr Szymon Sikorski, Filip Kaczyński – poseł na Sejm RP, Sorin Maxim – dyrektor generalny Agencji Rozwoju Regionalnego Zachód (Rumunia), Franci Bratkovič – dyrektor Izby Handlowej regionów Dolenjska i Bela krajina (Słowenia)
Dr Szymon Sikorski uczestniczył także w trzech zamkniętych dla publiczności spotkaniach. W pierwszym gościem był Marcin Kulasek – minister nauki i szkolnictwa wyższego. Dyskusja, w której uczestniczyli rektorzy i prorektorzy polskich uczelni, dotyczyła wypracowania skuteczniejszego kanału współpracy nauki z biznesem i samorządem. W spotkaniu uczestniczyła również wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego – Maria Mrówczyńska. Wartym podkreślenia jest fakt, że w trakcie rozmów znalazła się także sposobność do poruszenia spraw naszej Uczelni. Minister poprosił o czas na zapoznanie się z zaprezentowanymi sprawami.
Fot. Dr Szymon Sikorski i dr Marcin Kulasek – minister nauki i szkolnictwa wyższego
Drugie spotkanie dotyczyło aspektów bezpieczeństwa globalnego, a gościem był Władysław Kosiniak-Kamysz – wiceprezes Rady Ministrów, minister obrony narodowej. Po wystąpieniu premiera prof. Andrzej Szarata – rektor Politechniki Krakowskiej i dr Sikorski przedstawili ministrowi działania podejmowane w ramach InnoTechKrak z zakresu bezpieczeństwa i obrony cywilnej.
Fot. Prof. Andrzej Szarata – rektor Politechniki Krakowskiej, Władysław Kosiniak-Kamysz – wicepremier i dr Szymon Sikorski
Bardzo podobna tematyka poruszana była także w czasie spotkania z Krzysztofem Gawkowskim – wiceprezesem Rady Ministrów, ministrem cyfryzacji. Asystent rektora URK omówił działania podejmowane na Uniwersytecie Rolniczym, zmierzające do zapewnienia bezpieczeństwa systemu teleinformatycznego.
Fot. Krzysztof Gawkowski – wiceprezes Rady Ministrów, Zygmunt Berdychowski – prezes Fundacji Instytut Studiów Wschodnich
Ostatnim wydarzeniem było spotkanie z Krzysztofem Bosakiem – wicemarszałkiem Sejmu RP. Dotyczyło ono polityki globalnej oraz miejsca Polski w Unii Europejskiej. Odnosząc się do sytuacji ekonomicznej dysproporcji Europy i świata, wicemarszałek wspomniał elementy wystąpienia dr. Sikorskiego wygłoszonego 28 lutego 2025 r. na sejmowej konferencji naukowej.
Fot. Zygmunt Berdychowski – prezes Fundacji Instytut Studiów Wschodnich i Krzysztof Bosak – wicemarszałek Sejmu
Każdy dzień kończył się uroczystą galą, która była okazją do wręczenia wyróżnień samorządowcom. Aura sprzyjała także spacerom, bo chociaż było chłodno, to jednak słońce pięknie świeciło.
Redakcja