plik svg - godło

Uroczystość nadania tytułu Doktora Honoris Causa Profesorowi Wernerowi Praznikowi

20.09.2024
Uroczystość nadania tytułu Doktora Honoris Causa Profesorowi Wernerowi Praznikowi

Wczoraj na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie odbyła się uroczysta ceremonia nadania tytułu Doktora Honoris Causa Profesorowi Wernerowi Praznikowi z Universität für Bodenkultur (BOKU) w Wiedniu.

Uroczystość, która miała miejsce 19 września 2024 roku w Centrum Kongresowym URK, zgromadziła liczne grono wybitnych przedstawicieli świata nauki, zarówno z Polski, jak i z zagranicy, a także rodzinę i przyjaciół Profesora.
Profesor Werner Praznik to wybitny specjalista w dziedzinie badań nad węglowodanami roślinnymi, który od ponad czterech dekad aktywnie przyczynia się do rozwoju tej dziedziny. Jego badania nad strukturą i zastosowaniem skrobi, fruktanów oraz glukanów w żywności funkcjonalnej wywarły istotny wpływ na biotechnologię i przemysł spożywczy. Współpraca Profesora z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie zaowocowała wieloma wspólnymi projektami i innowacyjnymi rozwiązaniami, co stanowiło podstawę jego kandydatury do tego prestiżowego tytułu.
Uroczystość otworzył Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK, który podkreślił znaczenie tego wyjątkowego wyróżnienia zarówno dla uczelni, jak i dla samego profesora Praznika. W swoim przemówieniu wyraził uznanie dla dorobku naukowego laureata, jego wkładu w badania nad węglowodanami roślinnymi oraz zasług w kształceniu przyszłych pokoleń naukowców.
Laudację wygłosiła prof. dr hab. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, która w szczegółowy sposób przedstawiła zgromadzonym sylwetkę i osiągnięcia Profesora Praznika. Po laudacji, prof. dr hab. Aleksandra Duda, dziekan Wydziału Technologii Żywności, odczytała tekst dyplomu doktora honoris causa w języku łacińskim. Następnie JM Rektor uroczyście wręczył dyplom Profesorowi Praznikowi, składając gratulacje z okazji tego zaszczytnego wyróżnienia.
Po oficjalnej ceremonii Profesor Werner Praznik wygłosił wykład naukowy, w którym przedstawił najnowsze wyniki swoich badań oraz podzielił się refleksjami na temat znaczenia węglowodanów w technologii żywności oraz ich wpływu na zdrowie człowieka. Wykład spotkał się z dużym zainteresowaniem zgromadzonych.
Na zakończenie uroczystości Rektor URK złożył Profesorowi Praznikowi serdeczne życzenia dalszych sukcesów naukowych, zdrowia oraz satysfakcji z pracy naukowej, dziękując mu za lata owocnej współpracy i nieoceniony wkład w rozwój technologii żywności.


ikona svg - pdf Werner Praznik życiorys /plik PDF, rozmiar 1 028 kB/


Galeria zdjęć