Pięciodniowy wyjazd nauczycieli akademickich, doktorantów i studentów Uniwersytetu Rolniczego (z Wydziału Technologii Żywności i Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego) w ramach Erasmus+ BIP do Uniwersytetu w Preszowie na Słowacji
Pięciodniowy wyjazd nauczycieli akademickich, doktorantów i studentów Uniwersytetu Rolniczego (z Wydziału Technologii Żywności i Rolniczo-Ekonomicznego) w ramach Erasmus+ BIP do Uniwersytetu w Preszowie na Słowacji był przeżyciem łączącym edukację i turystykę. W wyjeździe uczestniczyli też profesorowie i studenci z Politechniki Łódzkiej, Uniwersytetu w Siedlcach, z Włoch, Czech i Słowacji.
Erasmus+ BIP Uniwersytet w Preszowie na Słowacji
Termin: 27-31 maja 2024
Pięciodniowy wyjazd nauczycieli akademickich, doktorantów i studentów Uniwersytetu Rolniczego (z Wydziału Technologii Żywności i Rolniczo-Ekonomicznego) w ramach Erasmus+ BIP do Uniwersytetu w Preszowie na Słowacji był przeżyciem łączącym edukację i turystykę. W wyjeździe uczestniczyli też profesorowie i studenci z Politechniki Łódzkiej, Uniwersytetu w Siedlcach, z Włoch, Czech i Słowacji.
Pierwszego dnia, prof. Mirosława Chwil (z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie) przeprowadziła warsztaty na temat „ziołowej mieszanki zapachowej na przeziębienie, wzmacniającej odporność”. Uczestnicy napełnili małe torebki bazylią, różą i lawendą i połączyli je z olejkami eterycznymi, w tym z drzewa herbacianego, mięty pieprzowej, lawendy, anyżu i eukaliptusa. Następnie dr Daniela Gruľová (organizator warsztatów na Uniwersytecie w Preszowie) zorganizowała dla studentów wycieczkę po mieście Preszów i pokazała historyczne miejsca, jak fontanna Neptuna i zabytkowe kamienice przy kościele św. Mikołaja.
Drugiego dnia po autoprezentacjach, uczestnicy poznali proces ekstrakcji DNA metodą PCR i ekstrakcji olejków eterycznych. Prof. Anna Wajs-Bonikowska z Politechniki Łódzkiej przeprowadziła wykład o olejkach eterycznych, rodzajach oraz niezbędnym sprzęcie do ekstrakcji. Uczestnicy ekstrahowali olejki eteryczne z bazylii i lawendy.
Trzeciego dnia warsztatów przeprowadzono szkolenie pszczelarskie oraz zaplanowano wizytę w uniwersyteckim ogrodzie botanicznym, gdzie uprawia się różne odmiany rumianku. Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał słoiczek miodu rumiankowego.
Czwartego dnia warsztaty rozpoczęły się wycieczką nad Jezioro TURNIAŃSKI RYBNIK. Po obserwacji ptaków przez teleskopy, przeprowadzono łapanie dzikich ptaków w celu ich obrączkowania. Było to niepowtarzalne przeżycie!
Dzień piąty, ostatni dzień warsztatów, upłynął na wycieczce do majestatycznego Zamku Spiskiego z przełomu XI i XII wieku, położonego na wzgórzu Tereptain. Zamek ten gościł wiele osobistości, od królów węgierskich po czeskiego Spytihněva II. Kompleks zamkowy składa się z pałacu i sali rycerskiej, w której prezentowane są ubrania, specjalne ceremonie i napoje z tamtego okresu. Po zwiedzeniu historycznego zamku nasza wycieczka zakończyła się Canyoneeringiem. Dolina Drevenik, zwana Piekłem, to największa formacja trawertynowa na Słowacji, która skrywa podziemne źródła sprzed 6 milionów lat. Zejście do wąskiej i głębokiej doliny było dla nas ekscytującym i pełnym adrenaliny doświadczeniem. Na zakończenie warsztatów wszystkim studentom rozdano certyfikaty.
Chciałabym podziękować organizatorom BIP z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie za zapewnienie studentom tego pięknego doświadczenia.
Masoomeh Shemshad Shamsabad, doktorantka I roku Szkoły Doktorskiej URK