Na Wydziale Technologii Żywności realizowany jest projekt pt. "Projektowanie emulsji bogatych w błonnik z kontrolowanym profilem trawiennym lipidów do produkcji zdrowej żywności"
Projekt realizowany jest w Katedrze Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych we współpracy z dr hab. K. Goderską, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Prof. S. Ptasznikiem, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie, Prof. Ott Scheler, Politechnika w Talinie oraz Dr Aaron Lett, Imperial College London.
Celem projektu jest opracowanie produktu spożywczego z dodatkiem emulsji, o właściwościach regulujących trawienie lipidów. W projekcie zostanie wykorzystana emulsja stabilizowana białkiem serwatkowym lub rzepakowych z dodatkiem celulozy lub β-glukanów.
Kierownikiem projektu jest dr inż. Mirosław Kasprzak. Okres realizacji prac to styczeń 2022 – grudzień 2023.
Stypendium jest finansowane przez Narodową Agencję Wymiany Akademickiej, Program im. Ulama – Seal of Excellence (BPN/SEL/2021/1/00002) na realizację projektu stypendialnego programu Marie Skłodowska-Curie Actions - Individual Fellowships.
Rys 1. Zastosowanie emulsji bogatej w olej rzepakowy jako zamiennika tłuszczu mlecznego w jogurtach naturalnych
Rys 2. Zastosowanie kapsułkowanej oliwy z oliwek w celu zastąpienia tłuszczu zwierzęcego w produkcji tradycyjnej kiełbasy pasztetowej.