ikona svg - UE flag

ikona svg - Herb Polski

Małopolska Noc Naukowców 2025 za nami Odkrywanie nauki na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie

29.09.2025

Ponad 200 różnorodnych aktywności, sześć lokalizacji i mnóstwo zafascynowanych gości – tegoroczna edycja Małopolskiej Nocy Naukowców na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, która odbyła się w piątek, 26 września, spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem. Pracownicy, studenci i doktoranci Uczelni z energią i pasją udowodnili, że nauka nie tylko kształtuje przyszłość, ale potrafi być fascynująca i przystępna dla każdego.

Uczelnia zaprezentowała, jak nauka spotyka się z przemysłem i nowoczesną technologią. Na Wydziale Inżynierii Produkcji i Energetyki oraz Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym goście mogli zapoznać się z wizją rolnictwa przyszłości. Wydział Rolniczo-Ekonomiczny uczył, jak dbać o zdrową glebę, w tym poprzez warsztaty takie jak "Dżdżownica niejedno ma imię", które przybliżyły rolę tych "inżynierów glebowych" w przyrodzie, a także jak chronić rodzimą bioróżnorodność przed inwazyjnymi gatunkami roślin. Nie zabrakło też widowiskowych pokazów: warsztat "Świat atomów i cząsteczek" udowodnił, jak pasjonująca potrafi być chemia analityczna. Nowoczesne technologie były widoczne na Wydziale Inżynierii Produkcji i Energetyki, gdzie można było odbyć przejażdżki nowoczesnymi ciągnikami, a także obejrzeć pokazy produkcji biopaliw i energii z odpadów oraz robotyzacji procesów wytwórczych. Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji zabrał z kolei odwiedzających w podróż po Krakowie, prezentując jego historię na dawnych mapach i demonstrując, jak nowoczesne techniki pomiarowe (skanery, drony) tworzą cyfrowe modele 3D.

Nie mniejsze zainteresowanie wzbudziły nauki przyrodnicze, weterynaryjne i o żywności. W laboratoriach Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa uczestnicy izolowali DNA z owoców i podziwiali efektowne eksperymenty z ciekłym azotem. Wydział Leśny zapraszał do unikalnego Muzeum Gleb oraz na pokaz mody inspirowanej naturą. Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt skupił się na różnorodności biologicznej i badaniach podstawowych: od analizy jakości mleka i wiedzy o genetyce kolorów u zwierząt, po poznanie jedynej polskiej rasy – królika popielniańskiego białego. Goście mogli również odkrywać tajemnice szkieletów na warsztatach z anatomii i zapoznać się z pracą zoologa w terenie, dowiadując się jednocześnie, jak chronić krytycznie zagrożonego chomika europejskiego. Dopełnieniem były warsztaty na Wydziale Technologii Żywności oraz Wydziale Medycyny Weterynaryjnej. Na Wydziale Technologii Żywności odbyła się prawdziwa eksplozja smaków i nauki: od widowiskowych pokazów chemicznych (np. "Chemia – na pograniczu nauki i magii") i warsztatów carvingu (rzeźbienia w owocach), po analizy składu ciała i uświadamianie, ile cukru spożywamy na co dzień. Z kolei Wydział Medycyny Weterynaryjnej umożliwił uczestnikom wejście w rolę lekarza: mogli oni ćwiczyć pierwszą pomoc i zakładanie szwów na fantomach, a także diagnozować przypadki kliniczne na podstawie obrazów RTG i poznawać tajniki chirurgii weterynaryjnej i histopatologii.

Wieczór ten potwierdził ogromny potencjał Uniwersytetu Rolniczego, stając się źródłem odkryć i inspiracji. To był czas pełen nauki, inspiracji i dowód na to, że innowacyjne rolnictwo, dbałość o przyrodę i najnowsze technologie są dziedzinami, które kształtują naszą rzeczywistość. Z niecierpliwością czekamy na kolejną edycję!