Październik 2021
Udostępnij:

ZESPÓŁ PRACOWNIKÓW Z WYDZIAŁU TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI OPRACOWAŁ RECEPTURĘ NOWYCH INNOWACYJNYCH KOSMETYKÓW ZAWIERAJĄCYCH MIKROKAPSUŁKI OZONOWANEGO OLEJU Z KONOPI W KWASIE HIALURONOWYM


Zespół pracowników z Wydziału Technologii Żywności UR: dr hab. Karen Khachatryan prof. URK, dr hab. Gohar Khachatryan prof. URK, mgr inż. Nikola Nowak oraz mgr inż. Wiktoria Grzebieniarz opracował w ramach projektu BZ 4736 - Opracowanie i przygotowanie do wdrożenia nowej innowacyjnej serii kosmetyków opartej na połączeniu hialuronu z ozonem wraz z opakowaniami (Program Operacyjny Inteligentny Rozwój, oś priorytetowa 2, Wsparcie otoczenia i potencjału przedsiębiorstw do prowadzenia działalności B+R+I, działanie 2.3 - Proinnowacyjne usługi dla przedsiębiorstw, poddziałanie 2.3.2, Bony na innowacje dla MŚP) recepturę nowych innowacyjnych kosmetyków (serum pod oczy oraz serum do dłoni) zawierających mikrokapsułki ozonowanego oleju z konopi w kwasie  hialuronowym.

 

Na zdjęciu: dr hab. Karen Khachatryan prof. URK, dr hab. Gohar Khachatryan prof. URK oraz Prezes firmy Scandia Cosmetics Michał Pawlikowski


Dodatkowo opracowano metodę otrzymywania folii biodegradowalnych do pakowania w/w produktów kosmetycznych. W wyniku ciągłej oraz owocnej współpracy z firmą Scandia Cosmetics opracowano również otoczkę kul do kąpieli (rozpuszczalna w wodzie), która dzięki składnikom służy jako maska do ciała, doskonale napina skórę, intensywnie  ją odżywia i skutecznie regeneruje.


Serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!

WIĘCEJ ZDJĘĆ

 

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Aleja Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
rector[a]urk.edu.pl
NIP: 675 000 21 18    REGON: 000001815    ESP: /URKRAKOW/skrytka
  
© 2021 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie