Wrzesień 2023
Udostępnij:

XXXI Wystawa "Agropromocja 2023" już za nami!


W miniony weekend od 9 do 10 września 2023 r. na terenie Diecezjalnego Centrum Pielgrzymowania im. Jana Pawła II w Starym Sączu odbywała się XXXI Wystawa „Agropromocja 2023”.

W wystawie udział wzięło ponad 300 wystawców, wielu znamienitych gości i tłumy zwiedzających. W imieniu JM Rektora URK, dr. hab. inż. Sylwestra Tabora, prof. URK, wystawę wspólnie z Dyrektorem MODR w Karniowicach, Dominikiem Paskiem oraz Dyrektorem Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego, dr. Krzysztofem Dudą otworzył Prorektor ds. Współpracy z Zagranicą URK, prof. dr hab. inż. Andrzej Sechman.



W pierwszym dniu wydarzenia odbył się m.in. panel dyskusyjny ”Produkt Gorski-Marką Regionu”. Temat rozmowy dotyczył perspektyw rozwoju małopolskiego rolnictwa na terenach górskich i podgórskich, jako walorów do produkcji produktów najwyższej jakości oraz udziału Uniwersytetu Rolniczego w kształceniu przyszłych producentów i przetwórców. W panelu udział wziął  prof. dr hab. inż. Władysław Migdał z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych (Wydział Technologii Żywności).

 

Z kolei w niedzielę, 10 września Prorektor ds. Kształcenia, dr hab. inż. Andrzej Bogdał, prof. URK wziął udział w pracach Komisji Wojewódzkiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów", a także wręczył ufundowane m.in. przez Uczelnię nagrody.


 
Tego dnia odbył się także kolejny panel dyskusyjny pt. „Doradztwo wczoraj i dziś” z udziałem dr inż. Małgorzaty Bogusz z Katedry Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw (Wydział Rolniczo-Ekonomiczny). Temat rozmowy dotyczył kształtowania wizerunku Doradztwa Rolniczego na płaszczyźnie współpracy Uczelnia-Doradztwo w ramach obchodów 100-lecia.



W namiocie URK, pracownicy Centrum Innowacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Centrum Transferu Technologii prezentowali innowacje powstałe w ramach Projektu Inkubator Innowacyjności 4.0. Technologię „Wegański Raj” zaprezentowali w namiotach URK naukowcy Wydziału Technologii Żywności: dr inż. Daniel Żmudziński oraz dr hab. inż. Dorota Najgebauer-Lejko, prof. URK. Z kolei  dr hab. inż. Aneta Koronowicz oraz dr Anna Wisła-Świder, prof. URK (również z Wydziału Technologii Żywności) zaprezentowały technologię: Sałata biofortyfikowana organicznymi związkami jodu. W wydarzeniu udział wziął także Dyrektor Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego, dr inż. Michał Szanduła.


Podczas Agropromocji prezentowały się firmy przetwórcze, producenci maszyn rolniczych, pszczelarze, rękodzielnicy i koła gospodyń wiejskich. Odwiedzający mogli także zobaczyć m.in. wystawę zwierząt ras rodzimych, prezentację sprzętu rolniczego i starych traktorów.
Ogromną popularnością cieszył się kiermasz ogrodniczy oraz pokazy i degustacje kulinarne.

Organizatorem Wystawy był Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, a współorganizatorami: Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Balicach oraz Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Partnerem wystawy było Województwo Małopolskie, a Patronat Honorowy nad wydarzeniem objęli: Pan Ryszard Terlecki Wicemarszałek Sejmu RP, Pan Robert Telus Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pan Łukasz Kmita Wojewoda Małopolski i Pan Witold Kozłowski Marszałek Województwa Małopolskiego.


Więcej zdjęć

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Aleja Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
rector[a]urk.edu.pl
NIP: 675 000 21 18    REGON: 000001815    ESP: /URKRAKOW/skrytka
  
© 2024 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie