Wrzesień 2022
Udostępnij:

JUŻ DZISIAJ - SZESNASTA EDYCJA MAŁOPOLSKIEJ NOCY NAUKOWCÓW


 

Eksperymenty, wykłady, pokazy, rozmowy z naukowcami, gry i konkursy … - już dzisiaj odbędzie się Małopolska Noc Naukowców, w której jak co roku aktywnie uczestniczy Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

W ramach Nocy Naukowców na Uniwersytecie Rolniczym odbędzie się 205 aktywności w ośmiu lokalizacjach, w które zaangażowane jest 126 naukowców, pracowników, studentów i doktorantów wszystkich Wydziałów Uniwersytetu Rolniczego.

Pokazy, eksperymenty, wykłady, warsztaty, gry, zabawy i konkursy odbywać się będą w następujących lokalizacjach:

•    Wydział Rolniczo- Ekonomiczny (al. Mickiewicza 21);
•    Wydział Leśny (al. 29 Listopada 46);
•    Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej, Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji (al. Mickiewicza 24/28); 
•    Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa (al. 29 Listopada 54);
•    Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki (ul. Balicka 116 b) 
•    Wydział Technologii Żywności  (ul. Balicka 122).

Podczas wydarzenia będzie można pozyskać wiele cennych informacji naukowych oraz w przypadku zajęć w budynkach Uczelni, wykonać ciekawe doświadczenia.

Wydziały zaangażowane w wydarzenie przygotowały m.in. następujące pokazy:

•    Wydział Rolniczo- Ekonomiczny: „Bezludna wyspa” – zdrowa rywalizacja, wspólne wyniki; integracja online – team building, przyjemna praca w zespole; negocjacje – jak własne przekonania wpływają na umiejętności negocjacyjne; biologiczna ochrona roślin przed agrofagami; rolnictwo ekologiczne nowalijki- czy jeść?; gatunki roślin inwazyjnych; granice planetrane Johna Rockströma (parametry gwarantujące stabilność życia na Ziemi); węgiel w glebie; segregacja odpadów;

•    Wydział Leśny: „O bobrze mówimy dobrze”-bobry jako nasi sprzymierzeńcy w walce z suszą; Lasy łęgowe – wilgotne lasy na terenach zalewowych, jako siedlisko życia zwierząt i roślin;  „Leśne źródła”-skąd się biorą rzeki?; Czy tylko ludzie walczą z rakiem? Planowanie przestrzenne terenów zurbanizowanych i jego wpływ na ograniczenie skutków zmian klimatu; Dlaczego tereny zielone są ważne w miastach; Miasto przyjazne ludziom i zwierzętom; Bomby nasienne wykonane przez uczestników- partyzantka ogrodowa; Gleby – ponad 90%żywności jest wytwarzane bezpośrednio lub pośrednio z udziałem gleb i żyje tam 1/4 organizmów naszej planety; rola drzew w ochronie klimatu;
 
•    Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt: „Mrówka niejedno ma imię – poznaj pospolite gatunki mrówek”- sposoby identyfikacji mrówek; „Co nam mówią chromosomy”- budowa i rozróżnianie typów chromosomów; „Sekretne życie źródeł i jaskiń”-zwierzęta i rośliny je zamieszkujące; prezentacja kolekcji jaj i piór ptaków domowych (m.in.gęsi, perlic, strusi); 

•    Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji: Naziemny skaning laserowy – technologia działania. Gra terenowa przed budynkiem WIŚiG dotycząca tematyki geodezyjnej i geograficznej. Wykonywanie modelu 3D fotografowanego obiektu.

•    Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa: Izolacja DNA metoda kuchenną z owoców i warzyw; Niezwykły świat barwników – dlaczego liście zmieniają kolory; Zabawy z ciekłym azotem – wpływ na warzywa, owoce, kwiaty;  Zaskakujący świat owadów- czy owady śpią, a może przechodzą na emeryturę? Czy wszystkie bakterie są groźne? Co to jest arborzeźba? Jak uprawiać grzyby? Jak rozpoznać te jadalne?; Rośliny olejkodajne wokół nas;

•    Wydział Technologii Żywności: Sposoby wyodrębniania kodu genetycznego z owoców; Co jeść w trakcie diety redukcyjnej, aby nie odczuwać głodu? Jak budować masę mięśniową? Analiza składu masy ciała; Jak otrzymać lustro w probówce?; Identyfikacja olejków smakowo-zapachowych; Zasady odżywiania zgodnie z piramidą żywienia; Kolorowe naleśniki z ekologicznych warzyw i owoców; Warsztaty pieczenia prozdrowotnych ciastek; Warsztaty tworzenia zdrowych, słodkich lizaków; Metody wytwarzania lodów – głównie sorbetów; Kuchnia molekularna – metody wytwarzania wybranych produktów- np. sztucznego kawioru;

•    Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki: Gospodarka odpadami – wykorzystanie odpadów, metody przetwarzania; Prezentacja nowoczesnego ciągnika rolniczego z możliwością przejażdżki; Pokaz sprzętu związanego z rolnictwem precyzyjnym; Prezentacja aparatury i procesu produkcji biopaliw i biogazów. Z czego wyprodukować biodiesel?; Zwiedzanie nowoczesnej linii do produkcji brykietów i peletów z roślin energetycznych;

•    Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej: Język zwierząt; Jak udzielać pierwszej pomocy pupilowi?; Rozmieszczenie pasożytów u psów i kotów- pokaz makiety; Histologiczny i histopatologiczny pokaz tkanek zwierząt; „Zostań chirurgiem” - interaktywne zajęcia z laparotomii dla zwierząt; Pokaz RTG wybranych jednostek chorobowych; Rozpoznawanie rodzajów kości u zwierząt. Jak rozpoznać nowotwory? ОНКОЛОГІЯ У СОБАК І КОТІВ: ПРИЧИНИ, НАСЛІДКИ, МЕТОДИ ПРОФІЛАКТИКИ І ЛІКУВАННЯ.” W TŁUMACZENIU: ONKOLOGIA U PSÓW I KOTÓW: PRZYCZYNY, KONSEKWENCJE I METODY PROFILAKTYKI I LECZENIA – wykład w języku ukraińskim.

PEŁNY PROGRAM MAŁOPOLSKIEJ NOCY NAUKOWCÓW NA UNIWERSYTECIE ROLNICZYM W KRAKOWIE

WIĘCEJ



Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Aleja Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
rector[a]urk.edu.pl
NIP: 675 000 21 18    REGON: 000001815    ESP: /URKRAKOW/skrytka
  
© 2024 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie