Godło Polski

Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności

Logo Funduszy Europejskich

 

W dniu 7 października 2019 r., w trakcie uroczystej inauguracji roku akademickiego, Jego Magnificencja Rektor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Prof. dr hab. inż. Włodzimierz Sady zawarł z Zarządem Województwa Małopolskiego umowę o dofinansowanie projektu: „Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności” w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 1 Gospodarka wiedzy, Działanie 1.1 Infrastruktura badawcza sektora nauki, z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

 

Umowa z Zarządem Województwa Małopolskiego

 

Zakres projektu obejmuje budowę i kompleksowe wyposażenie budynku o łącznej pow. użytkowej 3100m2.

 

Umowa z Zarządem Województwa Małopolskiego

 

W ramach jednostki wydzielone zostaną dwa obszary działalności naukowej – gospodarczy – nakierowany na współpracę z przemysłem rolno-spożywczym i komercjalizację wyników innowacyjnych badań oraz niegospodarczy – zajmujący się badaniami własnymi.

 

Wizualizacja Centrum

 

Główne obszary działalności badawczo-rozwojowej Centrum:

  • nowe innowacyjne technologie produkcji i przetwórstwa żywności, które umożliwiają poprawę wartości odżywczej żywności, eliminację składników szkodliwych/toksycznych i alergenów
  • nowe systemy pakowania, magazynowania i badania jakości żywności
  • żywność ekologiczna i regionalna
  • produkty projektowane o określonych cechach żywieniowych i zdrowotnych z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb konsumenta (żywność funkcjonalna oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego,
  • przetwarzanie odpadów pochodzących z przemysłu spożywczego.

 

Wizualizacja Centrum

 

W ramach Centrum będą działać następujące jednostki:

  • w części gospodarczej znajdą się następujące zespoły laboratoryjne:
    • Linia piekarsko-ciastkarska wraz z magazynem i młynem
    • Minibrowar ze śrutownią, magazynem i leżakownią piw
    • Linia mięsa wraz z magazynem oraz linia ryb
    • Pracownia sensoryczna z przygotowalnią
    • Laboratorium mikrobiologiczne
    • Laboratorium analityczne
    • Laboratorium technologii przetwarzania odpadów
    • Pomieszczenia urządzeń modułowych
    • Pracownia HPLC MS-MS.
  • w części niegospodarczej znajdą się następujące zespoły laboratoryjne tj.:
    • Bioreaktory
    • Linia do produkcji soków, napojów i win z leżakownią win i magazynem
    • Linia mleka z magazynem
    • Pracownia gastronomiczna
    • Pracownia nutrigenomiki
    • Pracownia proteomiki
    • Pracownia histologiczna
    • Pracownia komórek pierwotnych
    • Pracownia wysokospecjalistycznych technik analitycznych (Analizator zapachów),
    • Laboratorium fizycznych modyfikacji
    • Laboratorium suszarnicze i odzyskania substancji prozdrowotnych
    • Laboratorium ekstruzji i tłoczenia
    • Laboratorium sortowania, konfekcjonowania, pakowania i znakowania surowców i produktów
    • Laboratorium przechowalnicze
    • Laboratorium automatyzacji procesów technologicznych.

Oprócz linii pilotażowych wyposażenie laboratoriów w Centrum mają stanowić nowoczesne urządzenia analityczne pozwalające na dokładną, obiektywną i szybką analizę składu i właściwości produktów.

 

Wizualizacja Centrum

 

Oferta badawcza skierowana będzie do podmiotów działających w sektorze rolno-spożywczym, a zwłaszcza producentów i przetwórców:

  • Żywności ogólnego przeznaczenia żywieniowego (piekarnie, mleczarnie, zakłady przetwórstwa mięsnego, owocowo-warzywnego, dodatków do żywności, browary przemysłowe, regionalne i rzemieślnicze, wytwórnie wyrobów bezglutenowych, zakłady utylizacji i zagospodarowania odpadów, gospodarstwa ogrodnicze, firmy produkujące surowce i produkty żywnościowe z opcją przechowywania, zakłady produkcji wyrobów ekstrudowanych, zakłady zielarskie, produkcji soków i koncentratów spożywczych, wszystkie inne zakłady, w których w procesie technologicznym występuje czynność pakowania i automatycznego sterowania i in.);
  • Żywności funkcjonalnej;
  • Żywności prozdrowotnej, przeznaczenia medycznego, dietetycznej;
  • Suplementów diety;
  • Żywności tzw. wygodnej;
  • Żywności minimalnie przetworzonej, ekologicznej, tradycyjnej, regionalnej, oraz:
  • Producentów opakowań i systemów pakowania
  • Przedsiębiorców z branży gospodarki odpadami, zajmujący się procesami odzysku i recyklingu.

 

Planowany termin zakończenia realizacji projektu to 31 października 2022 r.

Łączna wartość projektu wynosi 65 428 300,79 zł, w tym dofinansowanie 39 933 878,77 zł.