Studia II stopnia
Rodzaj studiów: |
II-go stopnia ( 3 semestry). Absolwenci uzyskują tytuł magistra inżyniera technologii żywności i żywienia człowieka |
|
Forma: |
Studia stacjonarne |
Studia niestacjonarne |
Profil absolwenta: |
Absolwent ma pogłębioną wiedzę i umiejętności z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka. Jest specjalistą w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania oraz kontroli jakości żywności i zapewnienia jej bezpieczeństwa. Jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich i menedżerskich w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, w zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności oraz żywieniem człowieka, a także w szkolnictwie zawodowym (po uzupełnieniu odpowiedniego wykształcenia pedagogicznego). Potrafi zorganizować produkcję włącznie z doborem maszyn i urządzeń. Zna zasady marketingu, prawa żywnościowego oraz prawidłowego żywienia człowieka. Potrafi posługiwać się technologią komputerową w zarządzaniu procesami technologicznymi. Absolwent ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia, zna język obcy oraz prawidłowo posługuje się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów. Jest przygotowany do prowadzenia badań naukowych oraz podjęcia studiów w Szkole Doktorskiej. |
Absolwenci studiów I-go stopnia, kierunku technologia żywności i żywienia człowieka, mają możliwość podjęcia studiów stacjonarnych i niestacjonarnych, II-go stopnia.
Przedmioty objęte planem studiów stacjonarnych, II-go stopnia, na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, w ogólnej liczbie 768 godzin lub niestacjonarnych, obejmujących 592 godziny, podzielone są na wyszczególnione poniżej grupy.
- Grupa przedmiotów obowiązkowych: Podstawy przedsiębiorczości, Informatyka stosowana, statystyka stosowana, Nowe trendy w przetwórstwie i utrwalaniu żywności, Polityka wyżywienia ludności, Nutrigenomika, Opakowania, magazynowanie i transport żywności, przedmioty z zakresu nauk humanistycznych lub społecznych, język obcy, praktyka dyplomowa (4 tyg. – 160 h).
- Grupa przedmiotów fakultatywnych: Technologie specjalizacyjne, Elektywy specjalizacyjne, Seminaria specjalizacyjne, Doświadczalnictwo i statystyczna analiza danych, Metody badań eksperymentalnych realizowane w poszczególnych blokach specjalizacyjnych do wyboru oraz Elektywy kierunkowe realizowane dla całego roku.
Program studiów dostępny w zakładce Student – Program studiów
Bloki specjalizacyjne - studia stacjonarne:
A: Dietetyka
B: Higiena i toksykologia żywności
C: Technologia gastronomiczna
D: Analiza i ocena jakości żywności
E: Bioanalityka żywności
F: Chłodnictwo i przechowalnictwo żywności
G: Inżynieria żywności
H: Przetwórstwo mięsa
J: Przetwórstwo mleka
K: Przetwórstwo owoców i warzyw
L: Technologia piekarstwa i innych produktów zbożowych
M: Technologia węglowodanów
N: Technologia fermentacji i napojów
O: Tradycyjne i nowoczesne technologie w przetwórstwie zbóż i węglowodanów
P: Przetwórstwo surowców zwierzęcych
R: Jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczych
Z: Food technology and human nutrition
Bloki specjalizacyjne - studia niestacjonarne:
A: Analiza i ocena jakości żywności
B: Przetwórstwo mięsa
C: Przetwórstwo mleka
D: Przetwórstwo owoców i warzyw
E: Przetwórstwo surowców zwierzęcych
F: Technologia węglowodanów
G: Przetwórstwo zbóż
H: Technologia fermentacji i napojów