Kwiecień 2019
Udostępnij:

Nabór w programie wsparcia innowacji w branży rolno-spożywczej


Trwa nabór do bezpłatnego programu wsparcia innowacyjnej przedsiębiorczości w branży rolno-spożywczej EIT Food Seedbed. Zgłoszenia można składać do 26 kwietnia 2019 r.

Program EIT Food Seedbed wspiera osoby, które mają pomysły na założenie firm typu start-up/spin-off w obszarach związanych z sektorem rolno-spożywczym albo już prowadzą takie firmy. Beneficjenci uzyskają wsparcie merytoryczne (szkolenia i mentoring) oraz finansowe (refundację kosztów podróży związanych z udziałem w warsztatach projektowych, spotkaniach z mentorami i potencjalnymi klientami, do wysokości 10.000 EUR, a dla najlepszych startupów nagrody pieniężne w wysokości 20.000 EUR. Unikatowym elementem programu jest wsparcie dla procesów weryfikacji pomysłu biznesowego i przydatności rozwiązań technicznych poprzez ustrukturyzowany dialog z potencjalnymi klientami (customer discovery process), realizowane w oparciu o metodykę opracowaną przez EIT Food przy współpracy z wyspecjalizowanymi trenerami, mentorami i ułatwione dzięki oferowanemu startupom wsparciu finansowemu.

Aplikujący do programu powinni przedstawić innowacyjny pomysł, który ma potencjał wprowadzenia korzystnych zmian w sposobach wytwarzania, dostarczania, spożywania żywności i/lub przetwarzania powstałych w tych procesach odpadów. Oprócz typowych rozwiązań rolno-spożywczych, start-upy mogą działać w obszarach wspierających wytwarzanie żywności, w tym: maszyny i urządzenia dla rolnictwa i przetwórstwa, logistyka, opakowania, rozwiązania informatyczne, redukcja odpadów z łańcucha żywności, usługi biznesowe czy innowacje społeczne. Zespół tworzący startup powinien być złożony z co najmniej 2 osób (zwykle: eksperta technicznego i osoby zajmującej się rozwojem biznesu). Program dotyczy pomysłodawców i startupów na wczesnych etapach rozwoju, dlatego szczególnie zachęcamy do aplikowania naukowców i studentów, których pomysł technologiczny jest związany z prowadzonymi badaniami, a jego dalszy rozwój wymaga zdobycia specjalistycznej wiedzy biznesowej oraz kontaktów z potencjalnymi klientami w Polsce i innych krajach europejskich.

Program jest prowadzony w języku angielskim w trzech europejskich ośrodkach: Belfaście, Bilbao i Warszawie, dedykowany dla startupów z dowolnych miejsc na świecie. Zespół organizatorów obejmuje m.in. Queen's University of Belfast, University of Cambridge, Uniwersytet Warszawski oraz osiem firm-liderów branży rolno-spożywczej.

Program realizuje EIT Food, konsorcjum przedsiębiorstw, ośrodków badawczych oraz uniwersytetów, zorganizowane w ramach Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), organu Komisji Europejskiej. EIT Food jest największą europejską inicjatywą w obszarze rolno-spożywczym, realizującą programy wsparcia innowacji dla sektora żywnościowego w Europie. Działania EIT Food są finansowane ze środków Komisji Europejskiej w ramach programu Horyzont 2020.

Pełne informacje dotyczące programu są dostępne na stronie internetowej: https://www.eitfood.eu/programmes/seedbed

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Aleja Mickiewicza 21
31-120
Kraków
rector[a]urk.edu.pl
12 662 42 51
12 633 62 45
NIP: 675 000 21 18
REGON: 000001815
ESP: /URKRAKOW/skrytka
© 2019 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki URK

Warning: Creating default object from empty value in /home/stronaur/application/cmsur/application/modules/default/controllers/IndexController.php on line 3869