Maj 2018
Konkursy dla studentów, naukowców i przedsiębiorców, organizowane przez Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności – EIT Food.
Celem EIT jest podnoszenie innowacyjności sektora rolno-spożywczego. Wspólnotę tworzy 50 partnerów z 13 państw. Od 6 do 8 września na UW odbywają się spotkania partnerów konsorcjum. EIT Food to część Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii – instytucji UE, której zadaniem jest stworzenie w Europie środowiska sprzyjającego innowacyjności i przedsiębiorczości. EIT Food tworzą uczelnie, jednostki naukowe i przedsiębiorstwa m.in.: Uniwersytet Cambridge, Uniwersytet Techniczny w Monachium, firmy Robert Bosch, Nestlé, PepsiCo, Siemens, czy też Sodexo.
Organizowane konkursy są bardzo ciekawe i bezpłatne dla uczestników:
- RIS Fellowship – staże dla studentów (termin zgłoszeń 15 maja): http://timo.wz.uw.edu.pl/risfellowships/
- Global Fund Venture – staże/warsztaty dla przedsiębiorców/naukowców (termin zgłoszeń 15 maja): http://timo.wz.uw.edu.pl/summerschool/
- Summer School on New Product Development – letnia szkoła dla przedsiębiorców (termin zgłoszeń 7 maja): https://www.eitfood.eu/programmes/global-food-venture-program