UROCZYSTOŚĆ WMUROWANIA AKTU EREKCYJNEGO POD BUDOWĘ CENTRUM INNOWACJI ORAZ BADAŃ PROZDROWOTNEJ I BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI
6 lipca br. na Wydziale Technologii Żywności oraz Wydziale Inżynierii Produkcji i Energetyki Uniwersytetu Rolniczego odbyła się uroczystość wmurowania aktu erekcyjnego pod budowę Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.
Na zdjęciu JM Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. UR podpisuje akt erekcyjny
W ramach Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności prowadzonych będzie szereg szczegółowych, specjalistycznych i innowacyjnych badań, które pozwolą na wykonanie prac dla gospodarki, umożliwiających wdrożenie produktów, technologii i procedur podnoszących bezpieczeństwo i zapewniających wysoką jakość żywności.
Użytkownikami Centrum będzie głównie kadra naukowa z Wydziałów: Inżynierii Produkcji i Energetyki oraz Technologii Żywności.
Umowa dotycząca budowy obiektu została podpisana przez Uniwersytet Rolniczy z firmą Warbud SA w sierpniu zeszłego roku. Planowany termin zakończenia realizacji projektu pn. „Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności” to 29 stycznia 2023 r. Projekt obejmuje zaprojektowanie i wybudowanie obiektu, a następnie wyposażenie go w niezbędny sprzęt i aparaturę. Zgodnie z umową (realizowaną w trybie „zaprojektuj i wybuduj”) zawartą z generalnym wykonawcą obiekt powinien zostać oddany do użytkowania do 31 sierpnia 2022 r.
Na zdjęciu od lewej: Anna Budzanowska – Przewodnicząca Rady ds. Planu dla Pracy i Rozwoju (Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii), Łukasz Smółka - Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, Piotr Ćwik - Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezydenta RP, JM Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie,
dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. UR, Łukasz Kmita - Wojewoda Małopolski
W wydarzeniu udział wzięli m.in.: Piotr Ćwik – Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezydenta RP, Anna Budzanowska – Przewodnicząca Rady ds. Planu dla Pracy i Rozwoju (Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii), Łukasz Kmita – Wojewoda Małopolski, Łukasz Smółka - Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, Jerzy Muzyk – II Zastępca Prezydenta Miasta Krakowa ds. Zrównoważonego Rozwoju, władze Uczelni oraz wielu znamienitych gości.
Na zdjęciu od lewej: Łukasz Smółka - Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, Piotr Ćwik - Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezydenta RP, JM Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. UR, Łukasz Kmita -Wojewoda Małopolski, Jerzy Muzyk - II Zastępca Prezydenta Miasta Krakowa ds. Zrównoważonego Rozwoju, Grzegorz Koprowski - Dyrektor Regionu, Warbud S.A. Region Południe
Jak podkreślił podczas uroczystości JM Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. UR: Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności wznoszone jest na solidnych fundamentach, które stanowią osiągnięcia naukowców i studentów UR, współpraca z gospodarką oraz zaufanie do marki, jaką jest Uniwersytet Rolniczy. Zaznaczył też, że w Małopolsce mamy do czynienia z rozdrobnionym rolnictwem i dużą liczbą małych przedsiębiorstw, które produkują żywność, a jednocześnie nie mają laboratoriów, w których możnaby testować nowe produkty.
Na zdjęciu JM Rektor UR, dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. UR wmurowje akt erekcyjny pod budowę Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej
i Bezpiecznej Żywności
Piotr Ćwik – Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezydenta RP w swoim wystąpieniu podziękował za zaproszenie na wydarzenie i pogratulował świetnego rozwoju UR. Podkreślił też, że powstający budynek doskonale wpisuje się w ważny trend w polskim rolnictwie. Odczytał też list od Prezydenta RP, którego fragment brzmi: Żywność ma znaczenie strategiczne, a jej krajowa produkcja zapewnia Polakom bezpieczeństwo i dobrobyt. Dostępność płodów rolniczych o wysokiej jakości i ekologiczne technologie wytwarzania sprawiają, że polskie towary cieszą się popularnością także za granicą, a ich eksport stanowi duży wkład w bilans handlowy.
Z kolei Anna Budzanowska – Przewodnicząca Rady ds. Planu dla Pracy i Rozwoju (Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii) podkreślała, że wzrasta świadomość dotycząca produktów żywnościowych, a pandemia pokazała, że nauka jest podstawą rozwoju oraz ochrony i bezpieczeństwa, a bez odpowiedniego zaplecza infrastrukturalnego, jakie właśnie powstaje, Polska nie będzie w stanie się rozwijać.
Na zdjęciu Pani Anna Budzanowska – Przewodnicząca Rady ds. Planu dla Pracy i Rozwoju (Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii) wmurowje akt erekcyjny pod budowę Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności
Wojewoda Małopolski Łukasz Kmita podkreślił, że uroczystość pokazuje, jak mocno Uniwersytet Rolniczy podąża za trendami, które w naszym społeczeństwie są coraz ważniejsze. Bezpieczna, zdrowa żywność stała się czymś oczekiwanym, czymś na co zwracamy ogromną uwagę, a projekty Uniwersytetu Rolniczego przyczyniają się do umocnienia roli Krakowa i Małopolski jako wiodącego regionu nie tylko edukacyjnego.
Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Łukasz Smółka w swoim wystąpieniu powiedział, że widocznym jest, jak Uniwersytet Rolniczy rozwija się w skali kraju i w skali Europy, a Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności to wizytówka Małopolski. Przekazał też list skierowany przez Marszałka Witolda Kozłowskiego do Rektora Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Oto jego fragment: Dzisiejsza uroczystość to z pewnością kolejny ważny krok na drodze rozwoju Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Ale to także ważny dzień dla małopolskiego rolnictwa, dla całego sektora rolno-spożywczego w naszym regionie. Nie mam wątpliwości, że już niebawem aktywna działalność nowoczesnego Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności stanie się mocnym wsparciem dla naszych regionalnych producentów żywności w ich poszukiwaniach coraz wyższej jakości produktów.
Zastępca Prezydenta Miasta Krakowa Jerzy Muzyk również pogratulował Rektorowi tak potrzebnej inwestycji. Jak podkreślił, Kraków to ośrodek akademicki i badawczy, a powstanie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności doskonale wpisuje się w strategię rozwoju miasta i stanowi ważny element tworzenia jego marki.
O PROJEKCIE
Projekt „Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności” jest współfinansowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014 – 2020, oś priorytetowa 1. Gospodarka wiedzy, działanie 1.1 Infrastruktura badawcza sektora nauki, z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Umowa o dofinasowanie projektu została zawarta 7 października 2019 r. Koszty całkowite projektu wynoszą 65 428 300,79 zł, w tym dofinansowanie 39 933 878,77 zł. Celem strategicznym projektu jest wzrost innowacyjności sektora rolno-spożywczego w Małopolsce dzięki stworzeniu warunków i odpowiedniej infrastruktury dla większej aktywności badawczo-rozwojowej przedsiębiorstw, prowadzącej do wytworzenia i przygotowania do wprowadzenia na rynek nowych lub znacząco ulepszonych produktów, procesów i usług.
Wizualizacja Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności
Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności ma być ośrodkiem z najnowocześniejszą w Polsce Południowej infrastrukturą, która pozwoli na koncentrację i intensyfikację działalności badawczo-rozwojowej i wdrożeniowej w zakresie innowacyjnych technologii produkcji bezpiecznej żywności oraz przyczyni się do rozwoju nowych produktów, poprawy jakości produktów żywnościowych na rynku, a także optymalizacji warunków przechowywania i zagospodarowania odpadów. Badania planowane do realizacji w Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności zapewnią kompleksowe podejście do zagadnienia produkcji żywności – począwszy od analizy surowców, przez projektowanie nowego produktu lub procesu produkcyjnego w laboratoriach, następnie przeniesienie wyników badań na skalę półtechniczną, aż po wytworzenie innowacyjnego produktu w tej skali i jego analizę oraz optymalizację warunków przechowywania, a skończywszy na zagospodarowaniu odpadów.
Wizualizacja Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności
Celem działalności Centrum będzie prowadzenie innowacyjnych badań nad żywnością i metodami jej wytwarzania, dzięki którym możliwe będzie opracowanie i wdrożenie innowacyjnych produktów i technologii na polski rynek przetwórstwa rolno-spożywczego, zmierzających do:
• produkcji żywności bezpiecznej o wysokiej jakości i walorach prozdrowotnych,
• zapewnienia ekologii produkcji (minimalizacja ilości produktów ubocznych i odpadów, zmniejszenie zużycia energii i wody, ochrona środowiska naturalnego),
• wzrostu konkurencyjności polskiej żywności i całego sektora spożywczego
Wizualizacja Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności
Badania realizowane w części gospodarczej i niegospodarczej Centrum będą obejmować następujące obszary badawcze:
• nowe innowacyjne technologie produkcji i przetwórstwa żywności, które umożliwiają poprawę wartości odżywczej żywności, eliminację składników szkodliwych/toksycznych i alergenów;
• nowe systemy pakowania, magazynowania i badania jakości żywności;
• żywność ekologiczna i regionalna;
• produkty projektowane o określonych cechach żywieniowych i zdrowotnych z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb konsumenta (żywność funkcjonalna oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego;
• przetwarzanie odpadów pochodzących z przemysłu spożywczego.
Wizualizacja Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności
W obiekcie znajdą się m. in.: linie produkcyjne (piekarsko-ciastkarska wraz z magazynem i młynem, mięsa wraz z magazynem, ryb, a także do produkcji soków, napojów i win z leżakownią i magazynem, a także mleka z magazynem), minibrowar ze śrutownią, magazynem i leżakownią piw, specjalistyczne pracownie (sensoryczna z przygotowalnią, gastronomiczna, nutrigenomiki, proteomiki, histologiczna, komórek pierwotnych, wysokospecjalistycznych technik analitycznych, HPLC MS-MS) i laboratoria (mikrobiologiczne, analityczne, technologii przetwarzania odpadów, fizycznych modyfikacji, suszarnicze i odzyskania substancji prozdrowotnych, ekstruzji i tłoczenia, sortowania, konfekcjonowania, pakowania i znakowania surowców i produktów, przechowalnicze, automatyzacji procesów technologicznych, bioreaktory) oraz pomieszczenia urządzeń modułowych.
Wizualizacja Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności
W ramach Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności prowadzonych będzie szereg szczegółowych i specjalistycznych badań innowacyjnych, które pozwolą na wykonanie różnych prac dla gospodarki, umożliwiających wdrożenie produktów, technologii i procedur podnoszących bezpieczeństwo i zapewniających wysoką jakość żywności.